9.9.18

«Δεν έχουμε λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα για Μακεδονία»...


«Δεν αλλάζουμε εμείς το Σύνταγμα και το όνομά μας»...

«Θα ήταν μια πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη να καλείται μια χώρα να κάνει δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μια γειτονική χώρα και θα αλλάξει το σύνταγμά της», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι...
οι γείτονές μας ορθώς κάνουν δημοψήφισμα γιατί η συμφωνία τους αναγκάζει να αλλάξουν το όνομά τους και το σύνταγμά τους. «Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμά μας ούτε το όνομα μας», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «εμείς λοιπόν δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία» και προσθέτοντας ότι όπως επικυρώνονται όλες οι διεθνείς συνθήκες από τη Βουλή, έτσι θα κυρώσει και αυτή.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά, με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που πηγάζουν από την ίδια τη συμφωνία και τη συνεννόηση που έχουμε κάνει», τόνισε.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών», σημείωσε.

«Η επόμενη μέρα μπορεί να έχει στοιχεία διαλόγου, συνεννόησης»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική δύναμη με διακριτή ταυτότητα αλλά δεν είναι μια πολιτική δύναμη που αρνείται τον διάλογο ούτε έχει κλειστές τις πόρτες. Είμαστε μέσα στην κουλτούρα του διαλόγου, θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία και συζητάμε με όλες τις δυνάμεις, μας ενδιαφέρει και η συζήτηση με τις δυνάμεις της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, άλλωστε είμαστε σε διαρκή διάλογο μαζί τους στην Ευρώπη».

Αυτά ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το θέμα των συνεργασιών. «Αυτό που δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε τον στρατηγικό μας προσανατολισμό», σημείωσε.

Τόνισε ότι «η επόμενη μέρα της χώρας μπορεί να έχει στοιχεία διαλόγου, συνεννόησης με ευρύτερες δυνάμεις». «Όχι με τις δυνάμεις που έχουν σχέδιο να μας γυρίσουν πίσω», διευκρίνισε, εξηγώντας: «Όχι δηλαδή με τη σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά». Προσέθεσε ότι η σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία του κόμματος.

«Αλλά», συνέχισε, «είμαστε ανοικτοί σε διάλογο και σε συμπόρευση με ευρύτερες δυνάμεις γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι μπορεί έτσι η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: