20.9.18

Η απάντηση του Παρασκευόπουλου...

Ο Νίκος ΠαρασκευόπουλοςΟι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το πόρισμα της επιτροπής για τη βία στα ΑΕΙ -κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση- δεν έμειναν ασχολίαστες από τον...
πρώην υπουργό Δικαιοσύνης που έσπευσε να απαντήσει «σε ανυπόστατα επιχειρήματα και ''φανταστικά'' σενάρια». Αυταρχική η αντίληψη της ΝΔ για τη δημόσια εκπαίδευση, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πόρισμα μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι «οι ακραίες επιλογές αφενός της διαρκούς και χωρίς σοβαρό λόγο επέμβασης της δημόσιας δύναμης, αφετέρου της παντελούς απουσίας της, προφανώς θα πολλαπλασίαζαν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες».

Ν.Δ. κατά πορίσματος

Στο δόγμα του «νόμος και τάξη» κινείται η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη ανάγνωση του πορίσματος Παρασκευόπουλου για τη βία στα Πανεπιστήμια.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.κάνει λόγο για «συμμορίες» στα Πανεπιστήμια και κατηγορεί και πάλι την κυβέρνηση για ιδεοληψία.

Η απάντηση Παρασκευόπουλου 

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, έσπευσε να απαντήσει στους επικριτές του πορίσματος, υπογραμμίζοντας πως:

Το πόρισμα είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας μιας δωδεκαμελούς επιτροπής εξειδικευμένων μελών (πανεπιστημιακών, εισαγγελικών λειτουργών, αστυνομικών κα) που εργάστηκαν συντονισμένα και μεθοδικά κατά τη διάρκεια των τακτικών ή διευρυμένων συσκέψεων της Επιτροπής.

Στην Επιτροπή κλήθηκαν και συμμετείχαν διατυπώνοντας τις θέσεις τους και τα προβλήματα στους πανεπιστημιακούς χώρους όλοι οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου και εντοπίζεται το πρόβλημα, η Αστυνομία και η Εισαγγελία. Οι θέσεις τους διατυπώθηκαν εγγράφως και περιλαμβάνονται αναλυτικά και στο σύνολό τους στα πρακτικά του πορίσματος, τα οποία και δεν δίνονται στη δημοσιότητα.

Στο πόρισμα ενσωματώνονται εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής (για θέματα όπως η εγκληματικότητα, οι καταλήψεις, τα ναρκωτικά), ενώ στο τέλος συνοπτικά διατυπώνονται προτάσεις της Επιτροπής. Η επιλεκτική και αποσπασματική προβολή κάποιων εκ των θέσεων των εισηγητών με τρόπο στρεβλό δεν απηχεί ούτε την πραγματικότητα των προτάσεων, ούτε σε καμία περίπτωση συνάδει με τις τελικές προτάσεις. Συνιστά απλά και μόνο προπαγανδιστική επικοινωνιακή πολιτική που αποσκοπεί στην στοχοποίηση κάθε προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Το πόρισμα που παραδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα σταλεί στα Πανεπιστήμια και σε κάθε συναρμόδιο φορέα, προκειμένου να διασφαλίζεται η καθολικότητα της αποδοχής όλων των εμπλεκομένων. Οι όποιες προτάσεις τους ή και επισημάνσεις τους θα ληφθούν υπόψη στην τελική διατύπωση.

Η ευκολία απαξίωσης και άσκησης αβάσιμης και κακόβουλης κριτικής που στερείται λογικών επιχειρημάτων, και στηρίζεται σε ανυπόστατα επιχειρήματα, «φανταστικά» σενάρια και εμπλουτίζεται με σωρεία ύβρεων και συκοφαντιών ούτε απασχόλησαν, ούτε θα απασχολήσουν το έργο της Επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κυρ. Μητσοτάκης επενδύει σε μια ατζέντα καταστολής και αστυνομοκρατίας»

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που καταλογίζει στη Ν.Δ. «αυταρχική αντίληψη για τη δημόσια εκπαίδευση».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «η μεν ΟΝΝΕΔ δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το πόρισμα. Αρκέστηκε στη συρραφή fake news που αφορούν το νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, προκειμένου να επιτεθεί στην ίδια την έννοια του δημοσίου πανεπιστημίου και στον επικεφαλής της Επιτροπής, Ν. Παρασκευόπουλο».

Το κόμμα της Κουμουνδούρου μιλά για «κοινή γραμμή συκοφάντησης όχι μόνο της δουλειάς της επιτροπής, αλλά κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία παρουσιάζονται ως γιάφκες εγκληματιών» αναφερόμενο στις δηλώσεις του Β. Κικίλια και του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «η επίθεση που εξαπολύει στη δημόσια εκπαίδευση είναι διαρκής, όπως διαρκές είναι και το αίτημά της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», υποστηρίζοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συστηματική απαξίωση των δημόσιων σχολείων και των δημόσιων πανεπιστημίων».

»Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό αποτινάξει το φιλελεύθερο προσωπείο του και επενδύει σε μια ατζέντα καταστολής και αστυνομοκρατίας, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του στη ΔΕΘ», προσθέτει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι «η αστυνομοκρατία που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, παρά μόνο εκφράζει τις ιδεοληψίες της ΝΔ για το ζήτημα» και τονίζει πως «η κυβέρνηση ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τον σχετικό, αναγκαίο διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα, στον οποίο έχουν συμμετάσχει οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «η παραβατικότητα στον χώρο των πανεπιστημίων είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο και χρόνιο ζήτημα, και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν οι προτάσεις της Επιτροπής» και καταλήγει ότι «τόσο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν με τη δέουσα σοβαρότητα και με γνώμονα την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: