10.9.18

Καλή η περιέργεια...

...αλλά να μην ξεχνάμε και τι λέγαμε...

Ορισμένοι νομίζω ότι έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν ή θεωρούν ότι όλοι έχουμε… κοντή μνήμη. Μνήμη… χρυσόψαρου. Οπότε σου λένε δε βαριέσαι ποιος θα θυμάται τι έχουμε πει κατά...
καιρούς. Κι έτσι κατά πως τους βολεύει σχολιάζουν τις καταστάσεις… προσπερνώντας όσα υποστήριζαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Διάβαζα τη σημείωση στο τέλος του άρθρου του Γιάννη Πρετεντέρη στο «Βήμα» με τίτλο «Μεγάλη περιέργεια». Όπως έγραφε «τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών υποθέτω ότι η επόμενη Βουλή θα έχει μεγάλη περιέργεια να πληροφορηθεί πώς τα 246 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερις άδειες του 2016 έγιναν 175 εκατομμύρια για πέντε άδειες το 2018. Αν υπήρξαν δηλαδή συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις κυβερνητικών παραγόντων που χάρισαν λεφτά στους καναλάρχες, διότι αυτοί κέρδισαν τη διαφορά.». Αναρωτιέται και άλλα πράγματα όπως αν υπήρξαν παρεμβάσεις κυβερνητικές ή άλλες στον διαγωνισμό κι εκφράζει τη σιγουριά του ότι θα τα μάθουμε όλα, στην επόμενη Βουλή καθώς «θα ανοίξουν πολλά στόματα».

Μακάρι. Καλό θα είναι αυτό. Να τα μάθουμε όλα δηλαδή. Αλλά καλό θα ήταν να ζήταγε να μάθουμε και τι συνέβαινε επί τρεις δεκαετίες με τα κανάλια ουσιαστικά χωρίς άδειες, αν και πόσα χρήματα έχασε το δημόσιο όλα αυτά τα χρόνια, αν και ποιοι έκαναν παρεμβάσεις, αν υπήρξαν «πράξεις ή παραλείψεις» που χάρισαν επί τόσα χρόνια λεφτά στους καναλάρχες και πάει λέγοντας…

Αναρωτιέται όμως ο κ. Πρετεντέρης πως τα 246 εκατ. ευρώ των τεσσάρων αδειών έγιναν 175 εκατ. ευρώ για πέντε άδειες. Ξεχνάει καταρχάς ότι τον Μάρτιο του 2015 χλεύαζε ο ίδιος τον διαγωνισμό για τις άδειες κι έγραφε ειρωνικά στα «Νέα» σε άρθρο με τίτλο «Πολύ χρήμα»: «Οι τηλεοπτικές άδειες μπορεί να αποδειχτούν τηλεοπτικό χρυσωρυχείο. Ακόμη και αν πουλήσουν ας πούμε την καθεμία στο εξωφρενικό για τα δεδομένα της τηλεοπτικής αγοράς ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση μπορεί να μαζέψει ένα δισ. αν ανοίξουν εκατό κανάλια!».

Αν όμως θεωρούσε εξωφρενικό το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, το ποσό των 35 εκατ. ευρώ σήμερα τι είναι; Υπολογίζει ότι χάθηκαν 70 εκατ. ευρώ, άρα παραδέχεται ότι η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία όρισε τουλάχιστον τι μπορεί να αποφέρει στο δημόσιο αυτή η αγορά. Ξεχνάει όμως ότι τον δεύτερο διαγωνισμό τον έκανε το ΕΣΡ, όπως είναι και το σωστό και ότι για τις επτά άδειες που προκήρυξε υπήρξαν μόνο έξι ενδιαφερόμενοι και ο ένας απορρίφθηκε καθώς δεν πληρούσε τους όρους χρηματοδότησης. Αν υπήρχε ενδιαφέρον και για τις άλλες δύο θα φτάναμε στα 245 εκατ. ευρώ. Προφανώς λοιπόν όταν οι δύο αδιάθετες άδειες εθνικής εμβέλειας δοθούν έστω και ως θεματικές (μαζί με άλλες τρεις που έχουν προβλεφθεί) θα αποφέρουν επίσης κάποια ποσά όπως το ίδιο θα γίνει και με τις άδειες για περιφερειακά κανάλια.

Ξεχνάει επίσης ότι τον πρώτο διαγωνισμό τον ακύρωσε το ΣτΕ, ορθώς καθώς είχαν μεταφερθεί αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον αρμόδιο υπουργό κι αυτό βεβαίως διότι η αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ μποϊκοτάριζε τη δημιουργία νέου συμβουλίου. Όπως ξεχνάει ότι κάποιοι υποστήριζαν ότι στο φάσμα χωράνε δεκάδες κανάλια, αλλά τελικά για τις επτά άδειες που προκήρυξε το ΕΣΡ ενδιαφέρθηκαν μόλις έξι με τον έναν να βρίσκεται εκτός όπως προαναφέραμε. Και γι αυτά δεν έχει, όπως φαίνεται, να κάνει κανένα... σχόλιο.

Απορούμε βέβαια γιατί αφού όπως γράφει «τα περισσότερα τα ξέρουμε ήδη» δεν τα αποκαλύπτει αλλά επειδή και μνήμη έχουμε και υπομονή, περιμένουμε να μάθουμε όπως σημειώνει «αν υπήρξαν παρεμβάσεις στη διαγωνιστική διαδικασία. Από ποιους και προς ποιους – κυβέρνηση, τράπεζες, επιχειρηματίες»...

Σωτήρης Μανιάτης
e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: