10.9.18

Χειρότερα δεν γίνεται!..

Το μοντέλο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που επιλέχθηκε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης -μεταθέτοντάς την ουσιαστικά σε επόμενο χρόνο, αφού οι...
αιτίες της εξακολουθούν να παραμένουν- ακρωτηρίασε υγιείς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, και βύθισε την πλειοψηφία των Ελλήνων στην φτωχοποίηση.

Όμως, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς πιστεύει πως με μεγαλύτερη δόση νεοφιλελεύθερων μέτρων και ασκώντας πολιτική βασιλικότερη των βασιλέων των μνημονίων, μπορεί η χώρα να σωθεί. Όπου χώρα βάζετε τα συμφέροντα των κατόχων του κεφαλαίου που εκπροσωπεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχουν παράγει φουλ διαπλοκή, διαφθορά και πακτωλούς βρόμικου χρήματος, επί σειρά ετών.

Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αντιστρατεύεται δικαιώματα εργαζομένων, υποβαθμίζει το επίπεδο ζωής των πολιτών και χωρίζει τους πολίτες σε πατρικίους και πληβείους δεν είναι αρεστή, πόσο μάλλον αποδεκτή από την πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Όμως, ούτε και αυτό φαίνεται να προβληματίζει τον πρόεδρο της Ν.Δ. Όταν δεν μπορούν να περάσουν στην κοινωνία οι θέσεις του, διαθέτει και άλλα όπλα και το μένος που τα χρησιμοποιεί παραπέμπουν σε προηγούμενες επώδυνες ιστορικές περιόδους στην Ελλάδα.

Ας δούμε, όμως, τη στρατηγική που έχει επιλέξει για τη Ν.Δ. ο πλέον ένθερμος θιασώτης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και βάση αυτής επιχειρεί την επάνοδο του κόμματος του στην εξουσία.

Η στρατηγική του απλώνεται, κυρίως, σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο περιέχει την πολιτική που βάζει στο στόχαστρό της τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με τους οικονομικά ισχυρούς να τρίβουν τα χέρια τους για τα δώρα που προτίθεται να τους προσφέρει.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι με κυβέρνηση της Ν.Δ. το οκτάωρο θα είναι παρελθόν, η διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας θα αποτελέσει νέα πραγματικότητα, όπως και η ιδιωτική ασφάλιση, με τους πολίτες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά να πετιούνται στον Καιάδα.

Οι απόμαχοι της ζωής δεν μπορούν να προσβλέπουν σε στήριξή τους από τη Ν.Δ., αν κρίνουμε από τις ανύπαρκτες έως πολύ χλιαρές αντιδράσεις της για την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου της ζωής τους.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η παραπληροφόρηση, τα fake news (οι ψευδείς ειδήσεις), ο λαϊκισμός, η στρεψοδικία, η προπαγάνδα χωρίς αρχές και όρια, όταν οι ακραιφνείς νεοφιλελεύθερες θέσεις της δεν αγκαλιάζονται ακόμα και από αυτούς που εκλογικά την επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές.

Δηλαδή, προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπέμψει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό από την ιδεολογία της Ν.Δ., αποκόψει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους από το κόμμα του και εξυφάνει τα σχέδιά του για τη διακυβέρνηση της χώρας με την αγαστή συνεργασία στελεχών με έντονα ακροδεξιά χαρακτηριστικά, ακολουθώντας το πρότυπο που έχουν υιοθετήσει δεξιά και κεντροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα.

Μεταξύ των δύο επιπέδων παρεισφρέει, βέβαια, η μόνιμη τακτική για να ξυπνάει μετεμφυλιακά πάθη: Έχουμε χούντα (σ.σ. στο Μαξίμου κατοικοεδρεύουν οι προλετάριοι), κυβέρνηση Σοβιετίας, ο πρωθυπουργός είναι συμμορίτης, οι κυβερνώντες είναι κομμουνιστές-σταλινιστές κ.ά.

Εν κατακλείδι, όπου κάτσει, ό,τι κάτσει και όποιος τσιμπήσει, ή όταν η σοβαρότητα χάνει και το τελευταίο ψιχίο της. Χειρότερα δεν γίνεται!..

Κατερίνα Μενεγάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: