11.9.18

Μέτρα κατά της Ουγγαρίας εξετάζει το Ευρωκοινοβούλιο...


Το ενδεχόμενο λήψης πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ουγγαρίας θα συζητήσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές καλούνται να...
αποφασίσουν εάν η δεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των πολιτικών της σε θέματα όπως το μεταναστευτικό.

Παρόμοια διαδικασία κινήθηκε τον Δεκέμβριο και για την Πολωνία, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει την έναρξη της προκαταρκτικής φάσης του άρθρου 7 για τον σεβασμό του κράτους του δικαίου.

Ο Όρμπαν αναμένεται να αποκρούσει προσωπικά τις κατηγορίες και αναμένεται να εμφανιστεί με φάκελο με αντεπιχειρήματα, που ξεπερνά τις 100 σελίδες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός και το κόμμα του Fidesz λένε πως πολλές από τις κατηγορίες σε βάρος τους, σχετικά με την τάξη του νόμου,  έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Όπως σημειώνει το BBC, οι υπουργοί καθώς και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της χώρας μιλούν για κυνήγι μαγισσών κατά του Fidesz (Συμμαχία Νέων Δημοκρατών), επειδή υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία έναντι αυτού που οι ίδιοι αποκαλούν φιλελεύθερη ελίτ.

Ο ευρωσκεπτικιστής Όρμπαν επανεξελέγη φέτος με βασική άξονα πολιτικής την αντίθεση στη μετανάστευση. Το Fidesz  κέρδισε τα 2/3 των εδρών του ουγγρικού κοινοβουλίου. Όμως παρότι έχει σθεναρή στήριξη στη χώρα του, οι επικριτές του στο Ευρωκοινοβούλιο πιστεύουν πως οι πολιτικές του δείχνουν πως δεν σέβεται τις αξίες της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές από την άλλη επικρίνουν την προσέγγιση της ουγγρικής κυβέρνησης προς τη μετανάστευση, που περιλαμβάνει νέο νόμο που ποινικοποιεί την παροχή βοήθειας σε αιτούντες άσυλο από δικηγόρους και ακτιβιστές.

Σε κάθε περίπτωση, για να προχωρήσει η επιβολή των μέτρων, απαιτείται η συμφωνία των δύο τρίτων των ευρωβουλέυτών. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που θα γίνει αύριο Τετάρτη, θεωρείται αμφίρροπο. Εάν κινηθεί η διαδικασία αυτή πάντως, ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ.

Ο Όρμπαν έχει πάντως και πολλούς πολιτικούς φίλους. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Όρμπαν και οι δυο τους συναντήθηκαν τον Αύγουστο για να συμφωνήσουν σε ένα προγραμματικό κείμενο, το κυρίαρχο στοιχείο του οποίου είναι η εχθρική στάση έναντι των μεταναστών, ενόψει των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2019.

Ο Σαλβίνι εξάλλου συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Στιβ Μπάνον, τον πρώην σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε πως συζητάει με τον Όρμπαν σχέδια για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κινήματος της δεξιάς ενόψει των ευρωεκλογών του 2019.

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), πρότεινε τη Δευτέρα την εγκαθίδρυση κοινής πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα Συμμαχία Νέων Δημοκρατών του Όρμπαν.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: