20.9.18

Ασφάλεια και σύνορα, αλλά για το άσυλο κουβέντα...

Χωρίς καμία αναφορά στην πολιτική ασύλου της Ε.Ε. εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου του Αυστριακού πρωθυπουργού Σεμπάστιαν Κουρτς και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την...
άτυπη σύνοδο κορυφής στο Ζάλτσμπουργκ. Τόνισαν ότι δόθηκε έμφαση στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και στον κοινό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προτάσεις για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων που υποβλήθηκαν από την Κομισιόν έλαβαν «ευρεία υποστήριξη» αλλά με «ερωτήματα».

«Ηταν μία χρήσιμη και θετική άτυπη σύνοδος» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι σημειώθηκε «πρόοδος» σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τον κοινό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.

Όσον αφορά την ενίσχυση της Frontex ως Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, υπάρχουν ακόμα αντιρρήσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξήγησε ότι οι αντιρρήσεις που έχουν προβάλει κάποια κράτη-μέλη όσον αφορά τη Frontex αφορούν αφενός ανησυχίες περί εκχώρησης κυριαρχίας, αφετέρου το μέγεθος της υπηρεσίας, καθώς κάποιοι θεωρούν υπερβολική την πρόταση για 10.000 προσωπικό μέχρι το 2020.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών που αντιδρούν στην ενίσχυση της Frontex, είναι ο Ούγγρος ακροδεξιός πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν.

Για τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι θετικό το γεγονός ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η προστασία των συνόρων και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών, όπως και η ενδεχόμενη συνεργασία με αφρικανικές χώρες, αντί της μετεγκατάστασης και κατανομής των μεταναστών.

Αναγνώρισε ότι «οι διαφωνίες σε αυτό θα συνεχιστούν και πέρα από αυτήν την προεδρία».

Επίσης, εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στις προτάσεις της Επιτροπής.

Τόσο ο Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσαν ικανοποιημένοι που βρήκαν υποστήριξη μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. στην προσπάθεια για συνεργασία με τις αρχές της Αιγύπτου.

Άλλωστε, για το θέμα αυτό αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του 2019 σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.

Brexit: Ανάγκη για δεσμευτική λύση
Στη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκαν και στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε..

Ο Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε πως οι «27» επιβεβαίωσαν την ανάγκη να βρεθεί μία νομικά δεσμευτική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας και να υπάρξει μία κοινή πολιτική δήλωση που θα περιγράφει τη μελλοντική σχέση Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου με «σαφήνεια».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για το Brexit, υπογράμμισε ότι η «στιγμή της αλήθειας» θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

Εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, τόνισε, η συμφωνία θα «οριστικοποιηθεί και θα επισημοποιηθεί» σε έκτακτη σύνοδο στις 17 και 18 Νοεμβρίου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: