17.9.18

Ετοιμάζεται συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη?...


Τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν πιστεύεται πως θα έχει στην Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που θα βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις 23 Σεπτεμβρίου. Αναμένεται να...
έχει και άλλες συναντήσεις κορυφής, όπως με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. 

Αν και τίποτε δεν έχει κλειδώσει στη σειρά των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού, από τις 23 έως τις 28 Σεπτεμβρίου που θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θεωρείται βέβαιο πως θα περιλαμβάνει μία διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Γ.Σ. με τον Ερντογάν, ενώ δεν αποκλείεται μία αντίστοιχη, του Νίκου Κοτζιά – ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι – με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Όσο αφορά, τους Αμερικανούς αξιωματούχους, πιθανότερη θεωρείται μία συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Πενς, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τα διμερή θέματα Ελλάδας και ΗΠΑ, πολλά από τα οποία έχουν μπει πλέον στην βασική ατζέντα της κυβέρνησης, μετά και την ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά επαφών υψηλόβαθμων στελεχών των δύο χωρών, στην φετινή ΔΕΘ, στην Θεσσαλονίκη. 

Τόσο η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Ρος στην Θεσσαλονίκη, όσο και οι διμερείς επαφές του σε όλα τα επίπεδα, έδειξαν την προοπτική στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, τόσο στον εμπορικό, όσο και στους τομείς της Άμυνας και της ασφάλειας, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή περίοδο, με την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, να έχει μεταβληθεί σε “διακεκαυμένη ζώνη”, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας στην Κύπρο και την Ελλάδα, όσο και με την κρίση στην Συρία.

hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: