13.9.18

Εισαγγελικές κλήσεις σε τραπεζικούς...


...για τα «θαλασσοδάνεια» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...

Ανοίγει η αυλαία της κλήσης των υπόπτων για τα δάνεια που λάμβαναν επί μακρόν τα κόμματα, με τους οικονομικούς εισαγγελείς να...
στέλνουν κλήσεις για ανωμοτί εξηγήσεις σε στελέχη διοικήσεων τραπεζών, ενώ έπονται οι κλήσεις σε εκπροσώπους κομμάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», έπειτα από ενδελεχή έρευνα και τα πίσω-μπρος της δικογραφίας, η οποία μπήκε στα αρχεία και ανασύρθηκε στη συνέχεια, οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν τώρα από τα τραπεζικά στελέχη να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική Αρχή έχει ήδη καλέσει τουλάχιστον 50 πρόσωπα από δύο τράπεζες, οι οποίες φαίνεται ότι χορήγησαν και τον μεγαλύτερο όγκο των δανείων, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, την περίοδο από το 2000 έως κατ το 2011.

274 εκατ. ευρώ
Το ύψος των δανειακών συμβάσεων που δόθηκαν αγγίζουν τα 274 εκατ. ευρώ και δεν εξυπηρετούνται, ενώ, όπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα, τα δάνεια χορηγούνταν με μόνη εξασφάλιση την κρατική επιχορήγηση που θα λάμβαναν τα κόμματα.

Η επίμαχη δικογραφία άνοιξε το 2012, όταν π Τράπεζα της Ελλάδας ενημέρωσε την Οικονομική Εισαγγελία ότι τα δάνεια προς τα κόμματα δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.

Οι τότε οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης διέταξαν τη διενέργεια έρευνας, η οποία κατέληξε σε πόρισμα απόδοσης ευθυνών για το αδίκημα της απιστίας.

Τροπολογία από τη ΝΔ το ’13
Μία αιφνιδιαστική τροπολογία ωστόσο, τον Απρίλιο του 2013, από τους βουλευτές της ΝΔ Δ. Χριστογιάννη, Δ. Τσουμάνη και Δ. Σταμενίτη οδήγησε τη δικογραφία στο αρχείο, αφού προέβλεπε αμνηστία για τα τραπεζικά στελέχη που υπέγραψαν τις επίμαχες δανειοδοτήσεις.

Τι όριζε η διάταξη; Ότι δεν συνιστά απιστία κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

υφίστανται αποφάσεις θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και
τηρήθηκαν κατά τη χορήγησή τους οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα, η διάταξη είχε και αναδρομική ισχύ, καθώς περιελάμβανε και παλαιότερα, ήδη εκκρεμή χορηγηθέντα δάνεια.

Εξεταστική Επιτροπή
Ακολούθησε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, υπενθυμίζει η εφημερίδα, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διαβιβάζει το πόρισμα στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, δίνοντάς του παραγγελία να ανασύρει, εάν κρίνει αναγκαίο, τα παλαιότερο πόρισμα από το αρχείο.

Και η έρευνα άρχισε πάλι από το μηδέν.

neaselida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: