23.9.18

Το εμπάργκο στα ΜΜΕ... έχει τη δική του ιστορία...


Τo 1989, το «βρόμικο ’89», ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε την απόφαση να μη δώσει τότε καμία συνέντευξη σε δύο εφημερίδες: την «Ελευθεροτυπία» του Κίτσου Τεγόπουλου και τα «Νέα» του Χρήστου Λαμπράκη.

Δεν το είχε ανακοινώσει φυσικά, δεν...
κήρυξε κάποιο εμπάργκο, αλλά το έκανε σιωπηρά. Και το τήρησε. Πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά, τα κόμματα όχι μόνο κηρύσσουν εμπάργκο σε ΜΜΕ αλλά και το διατρανώνουν. Ετσι, αυτή τη στιγμή, έχουμε δύο εμπάργκο, ένα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ΣΚΑΪ κι ένα της Νέας Δημοκρατίας προς την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΚΑΪ και δεν χρειάζεται νομίζω να εξηγήσω το γιατί...

«Μετά από τη χυδαία επίθεση στο πρόσωπο των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, που σε εντεταλμένη υπηρεσία εκτέλεσε ο ΣΚΑΪ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του δεν θα συμμετέχουν πλέον σε εκπομπές του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού» ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της 25ης Ιουλίου. Λεπτομέρεια: η πληροφορία που μετέφερε στον ΣΚΑΪ ο Τάκης Χατζής για τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και εξόργισε την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες αργότερα.

«Η πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με κανένα εμπάργκο» έλεγε τότε η Νέα Δημοκρατία. Θα εννοούσε να υποθέσω τα εμπάργκο των άλλων, όχι τα δικά της. Οπως αυτό που αποφάσισε ενάντια στην ΕΡΤ. «Η Ν.Δ. αποσύρει από σήμερα όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ μέχρις ότου ο Νίκος Παππάς και οι εγκάθετοί του συνειδητοποιήσουν εμπράκτως ότι η ΕΡΤ ανήκει στους Ελληνες πολίτες που πληρώνουν το πρόγραμμά της και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, δηλώνει απερίφραστα στους κ. Κωστόπουλο, Ταλαμάγκα και Τσούτσια ότι δεν επιθυμεί στο εξής να υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στις δραστηριότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στα δελτία ειδήσεων, όσο και στις τάχα ενημερωτικές εκπομπές τους» ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Το ρεπορτάζ λέει πως αποτελούσε μια προσχεδιασμένη κίνηση. Ολοι το περίμεναν το εμπάργκο στην ΕΡΤ, απλώς δεν ήξεραν τον χρόνο και την αφορμή. Και δεν ήξεραν αν η αφορμή θα ήταν ηλίθια ή θα διέθετε κάποια βάση.

Το επιβεβαίωσε, αν και με διαφορετικά λόγια εννοείται, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Ζούλας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90.1». «Η απόφαση της Ν.Δ. να αποχωρήσει και να αποσύρει τα στελέχη και τους βουλευτές από την ΕΡΤ δεν ήταν εύκολη και δεν ελήφθη αβασάνιστα. Είναι κάτι που συζητούσαμε αρκετό καιρό τώρα και κάναμε ουσιαστικά τέσσερις προσπάθειες συστάσεως στην ΕΡΤ επισημαίνοντας τα αυτονόητα, δηλαδή, όχι μόνο την κατά το δυνατόν αμερόληπτη παρουσίαση των ειδήσεων, διότι αυτό δεν μπορούμε πλέον καν να το ελπίζουμε, το είχαμε καταλάβει από την αρχή, αλλά να μη γίνεται ένας χυδαίος κανιβαλισμός», δήλωσε.

Ηταν Απρίλιος του 2013, 9 Απριλίου συγκεκριμένα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε εμπάργκο στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega (ανατροπή και Πρετεντέρης στην ίδια πρόταση ακούγεται βέβαια σαν ανέκδοτο, αλλά τέλος πάντων). «Στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή -παίρνοντας τη σκυτάλη της θεωρίας των “δύο άκρων” από τη Ν.Δ.- απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύροντας τους εκπροσώπους του από το πάνελ της εκπομπής “Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη” έγραφε η «Αυγή» την επομένη.

Και συνέχιζε: «Αφορμή για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία κοινοποίησε με επιστολή στη διεύθυνση του Mega, στάθηκε άρθρο γνώμης -και χυδαίας πολεμικής- που δημοσίευσε ο Γ. Πρετεντέρης στο «Βήμα της Κυριακής», εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τίτλο «Ζωή Κασιδιάρη». Στο άρθρο επιχειρείται να ταυτιστεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν της Χ.Α., ώστε να βγει λάδι ο Ε. Βενιζέλος. Παρεμπιπτόντως και η Χ.Α.». Δεν είναι τυχαίο πως από τότε ο Γιάννης Πρετεντέρης πέρασε στα τηλεοπτικά αζήτητα...

Η περίοδος της Δ.Τ.

Να μην ξεχάσουμε βέβαια και το μόρφωμα της Δ.Τ. των Σαμαρά-Βενιζέλου, που προέκυψε από το χουντικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Ολη η τότε αντιπολίτευση έβγαλε απαγορευτικό. Τέλη Αυγούστου του 2013, μετά από συναντήσεις που είχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛΛ., της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ με εκπροσώπους των εργαζομένων τής -πρώην, εκείνη την περίοδο- ΕΡΤ αποφασίστηκε από τα εν λόγω κόμματα να μη στηρίξουν τη Δημόσια Τηλεόραση. «Είναι σαφές», επισήμαινε τότε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι «οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχουν και δεν νομιμοποιούν με την παρουσία τους την καρικατούρα της Δ.Τ.».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, ο Πάνος Καμμένος δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο των δημοσιογράφων της Δ.Τ. στη συνέντευξη Τύπου του κόμματός του, ο Φώτης Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) δημοσιοποίησε την απόφασή του να μην εκπροσωπείται η ΔΗΜΑΡ στο μόρφωμα της μεταβατικής Δ.Τ. και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι ούτε το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί σε πιθανή πρόσκληση στελεχών του σε ενημερωτικές εκπομπές της Δ.Τ.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: