19.9.18

Ασφυξία των φτωχών με συνταγή Μάνου - Σκυλακάκη...

Φριχτή αντιλαϊκή μορφή, βαρύτερη από τη σημερινή, μπορεί να αποκτήσει ο ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση που υλοποιηθεί η εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ., να μεταφερθεί στους δήμους η είσπραξη και ο...
καθορισμός του ΕΝΦΙΑ. Μια προγραμματική δήλωση από πλευράς Κυρ. Μητσοτάκη, με σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά και ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης, εμπνευστής της οποίας φαίνεται ότι είναι η Δράση των Στ. Μάνου και Θ. Σκυλακάκη, κόμμα που από τις αρχές του 2017 έχει προσχωρήσει στη Ν.Δ.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», η Δράση είχε προτείνει από τον Σεπτέμβριο του 2014 τη «μετατροπή της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας σε ανταποδοτικό τέλος υπέρ των δήμων, με ταυτόχρονη κατάργηση της χρηματοδότησης των δήμων από τον (σ.σ. κρατικό) προϋπολογισμό». «Ετσι», προσέθετε η Δράση στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 9/9/2014, «θα ενισχυθεί η ανεξαρτησία των δήμων και θα υπάρχει λογοδοσία για την οικονομική τους διαχείριση».

Μια επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, από όπου και εξήγγειλε τη συγκεκριμένη «πρωτοβουλία λογοδοσίας». Σύμφωνα με αυτήν, μέχρι το 2021 θα έχει περάσει στους δήμους η είσπραξη και ο καθορισμός του ΕΝΦΙΑ, με ταυτόχρονη όμως περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι -ΚΑΠ) των δήμων, τους οποίους υπολόγισε σε 2 δισ. ευρώ «όσα δηλαδή προβλέπουμε ότι θα εισπράττουμε από τον ΕΝΦΙΑ» - αναφορά που ουσιαστικά προαναγγέλλει την αντικατάσταση σχεδόν του συνόλου των ΚΑΠ με τον ΕΝΦΙΑ.

Στην περίπτωση που αυτή η εξαγγελία εφαρμοστεί όπως διατυπώθηκε, θα δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες μεταξύ δήμων, με σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά, όπως κατέγραψε στο χθεσινό της ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.». Δήμοι με ακίνητα αξίας θα πολλαπλασιάσουν τα έσοδα τους (π.χ Φιλοθέη-Ψυχικό κατά 431%), ενώ λαϊκές συνοικίες θα έχουν μειωμένους πόρους (π.χ. Αιγάλεω κατά -74%). Μονόδρομος θα είναι για τους δεύτερους να αυξήσουν τους φόρους των δημοτών τους. Περαιτέρω, όμως, ταξικές ανισότητες εγκυμονούν ακόμα και εντός των ίδιων των δήμων.

Μονιμοποιεί το «χαράτσι»

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ανταποδοτικά χαρακτηριστικά στον «δημοτικό ΕΝΦΙΑ», συνδέοντας την αυξομείωσή του με την παροχή υπηρεσιών και καθιστώντας ως πιθανότερη τη μετατροπή του φόρου σε τέλος – και δεδομένη τη μονιμοποίηση ενός άδικου «χαρατσιού». Προκύπτει επομένως ένα σοβαρό ενδεχόμενο το φορολογικό βάρος του ακινήτου να μεταφερθεί από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή. Σήμερα το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) βαρύνει θεωρητικά τον ιδιοκτήτη, αλλά στην πράξη καταβάλλεται από τον ενοικιαστή – στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ.

Σε αυτό το σενάριο, το φορολογικό βάρος (ή έστω μέρος) ενός ιδιοκτήτη ακινήτου μετακυλίεται ως βραχνάς στον ενοικιαστή. Ενδεχομένως να μεταφερθεί και με έμμεσο τρόπο, όπως την απαίτηση αύξησης του ενοικίου. Οπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα είναι η διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων, στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης ακινήτων καταβάλλει φόρους μόνο για το ακίνητο κατοικίας, μεταφέροντας το φορολογικό βάρος των υπολοίπων ακινήτων στον ή στους ενοικιαστές του.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: