27.9.18

Έλλειψη προσωπικού, πολλές αρμοδιότητες...

Τι αναφέρεται στην Έκθεση Πεπραγμένων του ΕΣΡ για το 2017...

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης παρέδωσε στη Βουλή έκθεση πεπραγμένων για το 2017, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη έκθεση για το 2016. Η «τρύπα» στη δράση του ΕΣΡ συμπίπτει με σημαντικές εξελίξεις στο...
ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τόσο σε θεσμικό επίπεδο (νέος νόμος τηλεοπτικής αδειοδότησης, προσφυγές ιδιοκτητών στο ΣτΕ, μη αλλαγή σύνθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής) όσο και στην τηλεοπτική αγορά (προβλήματα στο Mega, κατάρρευση ΔΟΛ, Πήγασου).

Το νέο ΕΣΡ ανέλαβε στο τέλος Νοεμβρίου του 2016, αλλά η ουσιαστική δράση του ξεκίνησε 14 μήνες μετά, με την τηλεοπτική αδειοδότηση. Όπως τονίζεται στην έκθεση πεπραγμένων, στην αρχή αντιμετώπισε τα συσσωρευμένα προβλήματα από την πολύμηνη απουσία του οργάνου, με 221 εκκρεμείς υποθέσεις, κάποιες από τις οποίες χρονολογούνταν από το 2003! Για το 2017 το ΕΣΡ εξέδωσε 182 αποφάσεις, από τις οποίες μόνο οι 30 ήταν πρόστιμα, συνολικού ύψους 505.000 ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα να σχετίζεται με προβολή τυχερών παιγνίων. Οι περισσότερες αποφάσεις αφορούσαν μεταβιβάσεις μεριδίων, δικτυώσεις ραδιοφωνικών σταθμών και αιτήσεις θεραπείας για παλιά πρόστιμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη λειτουργία του ΕΣΡ από το 2009 έως σήμερα εντοπίζεται μεγάλη μείωση του αριθμού των εργαζομένων του (από 55 που ήταν το 2009 έπεσαν σε 41 το 2017) αλλά και του ετήσιου προϋπολογισμού του, καθώς από 3 εκατ. ενίσχυση που είχε το 2009-2010, το 2015 πήρε από τον κρατικό προϋπολογισμό μόλις 1,65 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση άρχισε να αυξάνεται από το 2017, όταν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, για «να ανταποκριθεί με πληρότητα και επάρκεια στον ρόλο του», είναι αναγκαίο να συντάξει καινούργιο Κανονισμό Λειτουργίας, να αποκτήσει κανονιστικές αρμοδιότητες σε μια σειρά τομέων, να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του, να αποκτήσει οικονομική αυτοτέλεια και να έχει το απαραίτητο προσωπικό. Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των οικονομικών του είναι σημαντικό το ότι έχει θεσπιστεί η χορήγηση ποσού από τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ η Αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει «αμοιβολόγιο» για τις πράξεις που εκδίδει (δικτυώσεις, έγκριση περιεχομένου κ.λπ.)...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: