8.9.18

Υψηλές προσδοκίες, χαμηλή προσέλευση...


Με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» κατώτερη των προσδοκιών οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη που είχαν...
σαν αποτέλεσμα τραυματισμούς και υλικές ζημιές. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και λίγο μετά τις 22.00 τα επεισόδια έλαβαν τέλος. Σε δύο προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία. 

Θλιβερά επεισόδια προκάλεσαν διαδηλωτές που εισχώρησαν στο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» και αργά το απόγευμα αποσπάστηκαν από την κεντρική διαδήλωση επιχειρώντας να φτάσουν στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Οι πρώτες συμπλοκές μεταξύ των ακροδεξιών ομάδων και των αστυνομικών σημειώθηκαν στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν μεταξύ του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης όταν η ομάδα των διαδηλωτών προσπάθησε -μέσω της Γ' Σεπτεμβρίου- να προσεγγίσει το Βελλίδειο χωρίς να τα καταφέρει.

 Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν ρίψη χημικών ενώ τρεις εστίες φωτιάς ξέσπασαν μέσα στο πάρκο Ξαρχάκου.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν κάτω από το κτίριο της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών όπου στεγάζεται η δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Οι ακροδεξιοί φώναζαν αλήτες ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ενώ μια μικρή ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στη Λέσχη Αξιωματικών.

Λίγο νωρίτερα φώναξαν συνθήματα κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης και πέταξαν τρικάκια που έγραφαν η «Μακεδονία δεν πωλείται» ζητώντας την παραίτηση του Γιάννη Μπουτάρη.

Αίσθηση προκάλεσε όταν κάποιος από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό βγήκε στον Λευκό Πύργο και κάλεσε από τα μεγάφωνα στο πάρκο της ΧΑΝΘ, «για να αντιμετωπίσουμε τις αστυνομικές δυνάμεις».

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου, όταν οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου διακόπηκε για λίγη ώρα ενώ η ατμόσφαιρα στην περιοχή του κέντρου της πόλης ήταν αποπνικτική.

Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον δύο προσαγωγές.


ΕUROKINISSI

Στην περιοχή του Λευκού Πύργου, όπου έλαβε χώρα το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, εθεάθησαν οι βουλευτές της Ν.Δ., Κώστας Γκιουλέκας και Έλενα Ράπτη, και ο ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία υπήρχε έντονο εθνικιστικό χρώμα, αρκετές παραθρησκευτικές ομάδες, παπάδες και φασιστικού τύπου οργανώσεις, που το τελευταίο διάστημα, με διάφορα προσωπεία, δραστηριοποιούνται γύρω από το Μακεδονικό.

Ο όγκος των διαδηλωτών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δε ξεπέρασε τις 6.000 αν και οι διοργανωτές υπολόγιζαν πως περισσότερος κόσμος θα βρεθεί στους δρόμους. Μάλιστα επιστρατεύτηκαν αρκετές δεκάδες πούλμαν που μετέφεραν διαδηλωτές από περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης.  

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: