19.9.18

Σταϊκούρας: Παραμένουμε εκτός αγορών...


Με αφορμή την επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου ύψους 1,5 δις από την Κυπριακή Δημοκρατία, με επιτόκιο 2,4%, ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και δανείζεται από τις αγορές με χαμηλό κόστος. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το 3ο αχρείαστο πρόγραμμα, δυστυχώς όμως...
συνεχίζει να υλοποιεί μνημονιακές πολιτικές και παραμένει εκτός των αγορών», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος  «αδιαφορεί για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, αφού, όπως ανέφερε στη ΔΕΘ “δεν μας απασχολεί και τόσο πολύ”».

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: 

«Η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και δανείζεται από τις αγορές με χαμηλό κόστος. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το 3ο αχρείαστο πρόγραμμα, δυστυχώς όμως συνεχίζει να υλοποιεί μνημονιακές πολιτικές και παραμένει εκτός των αγορών.

Όπως επιβεβαιώνουν τα υψηλά και ευμετάβλητα επιτόκια και οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Προϋποθέσεις όπως η κυβερνητική σοβαρότητα και εμπιστοσύνη, η υλοποίηση ενός συνεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, η έγκαιρη και πιο γενναία ρύθμιση του δημοσίου χρέους, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όμως ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, αφού, όπως ανέφερε στη ΔΕΘ “δεν μας απασχολεί και τόσο πολύ”, αφού “κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή”. Παραβλέπει όμως ότι η χρήση του ταμειακού αποθέματος θα στείλει ανησυχητικό μήνυμα στις αγορές, αυξάνοντας τα ήδη υψηλά επιτόκια και το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και τραπεζών. 

Η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εφαρμόζοντας ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο με βασικούς άξονες τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, θα οδηγήσει σε αύξηση του πλούτου της χώρας και θα εξασφαλίσει την πραγματική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: