7.9.18

Κλειδώνει μέσω Βιέννης το πακέτο των εξαγγελιών...


Το τηλεφώνημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από το άτυπο Eurogroup της Βιέννης, θα περιμένει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα εξαγγελιών του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα...
ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ευρωζώνης αναφορικά με την δυνατότητα να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και να υπάρξουν, ύστερα από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας, οι πρώτες φορο-ανάσες στον προϋπολογισμό του 2019.

Από τις τελευταίες δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου πάνω σε αυτό το ζήτημα προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διάκειται θετικά απέναντι στο ελληνικό αίτημα, από τη στιγμή που τα δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει υπερπλεόνασμα (600 εκατ. ευρώ) και το 2019.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν -που είναι και το πιο σημαντικό- παραμονή της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του για την οικονομική πολιτική του 2019, σε μια ομιλία με το βλέμμα στραμμένο τόσο στις αγορές όσο και στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις της προσεχούς χρονιάς (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εθνικές εκλογές).

Ισορροπημένο μείγμα
Υπό αυτό το πρίσμα ο «κουμπαράς» των παροχών θα πρέπει να είναι απόλυτα ισορροπημένος και να μη «γέρνει» σε καμία πλευρά.

Ούτε προς αυτή των αυξημένων παροχών που θα εκτινάσσει στα ύψη τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (σ.σ. χθες υπήρξε αποκλιμάκωση με το 10ετές να υποχωρεί στο 4,41%) και θα καταστήσει απαγορευτικό το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο, ούτε προς την άλλη.

Μετά την οδύσσεια που πέρασαν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις με τα μνημόνια, το πακέτο των παροχών δεν μπορεί να είναι φτωχό και λιτό.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο κυβερνητικό σχεδιασμό, αυτό θα περιλαμβάνει υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Αλλωστε τα δημοσιονομικά περιθώρια επαρκούν για τέτοια μέτρα και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα εξής:

1. Να δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα που φαίνεται ότι θα πετύχει ο προϋπολογισμός, το οποίο μάλιστα δεν θα περιορίζεται στα 107 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, αλλά θα φτάσει στα 800 εκατ. ευρώ.

2. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων.

3. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κάποιες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

4. Σταδιακή μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% με συνολικό κόστος 877 εκατ. ευρώ.

5. Σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% με κόστος 461 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής για τον προϋπολογισμό και τα Ταμεία.

6. Επαναφορά του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο 13% από 24%.

7. Χορήγηση επιδόματος ενοικίου.

Οι παροχές θα είναι κοστολογημένες και θα φέρουν τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Ετσι δεν θα ξεφεύγουν από τις κόκκινες γραμμές που ατύπως έχουν βάλει οι δανειστές στη μεταμνημονιακή εποχή.

Φρένο από τον ΣΕΒ στην παροχολογία
Ο ΣΕΒ συνέστησε χθες στην κυβέρνηση περίσκεψη και «όχι υποσχέσεις και κούφια λόγια». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, το υπερπλεόνασμα δεν πρέπει να εξαντληθεί σε έναν ανταγωνισμό προεκλογικής παροχολογίας που θα βλάψει τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και θα στείλει αρνητικά μηνύματα στις αγορές, από τις οποίες παραμένουμε αποκλεισμένοι.

Κορυφαία προτεραιότητα θα πρέπει να είναι “η τόνωση της παραγωγής μέσω της στοχευμένης μείωσης της υπερφορολόγησης της εργασίας, που με τη σειρά της θα φέρει πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, των επενδύσεων και των θέσεων απασχόλησης”».

Παίρνοντας θέση για την αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εάν οι μισθοί αρχίσουν να αυξάνουν με ρυθμό υψηλότερο της παραγωγικότητας, τότε είναι πιθανό να οδηγηθούν στην ανεργία άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Για το συνταξιοδοτικό σύστημα αναφέρει ότι είναι μη ανταποδοτικό, με τους νέους ασφαλισμένους να μη γνωρίζουν τι σύνταξη θα πάρουν και με τους συνταξιούχους να απειλούνται με συνεχή συρρίκνωση των συντάξεών τους.

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: