26.9.18

Η επίσκεψη Ερντογάν διχάζει τους Τούρκους της Γερμανίας...

H επίσκεψη του Tούρκου προέδρου στο Βερολίνο και την Κολωνία στα τέλη της εβδομάδας διχάζει εδώ και μέρες τους Τούρκους της Γερμανίας. Στη...
συνοικία Κρόιτσμπεργκ της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου ζουν εδώ και δεκαετίες πολλοί Τούρκοι, οι απόψεις για τον πρόεδρο Ερντογάν διίστανται.

Η Οζλέμ Καλντέρ, η οποία γεννήθηκε στη Γερμανία και εργάζεται ως πωλήτρια σε κατάστημα ζαχαρωτών λέει ότι χαίρεται ιδιαίτερα για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν: «Κάθε χρόνο που επισκέπτομαι την Τουρκία βλέπω νέους δρόμους, νέα πάρκα και νέα νοσοκομεία». Η 30χρονη αναμένει από τον Τ. Ερντογάν ότι «θα κάνει κάτι» για τους Τούρκους της Γερμανίας: «Υπάρχουν πολλοί στη Γερμανία που δεν μας αποδέχονται. Θα πρέπει να τους υπενθυμίσει όλα αυτά που κάναμε για τη Γερμανία. Πρέπει να δείξει ότι μας στηρίζει».

Μια άλλη γυναίκα, η οποία θέλει να παραμένει ανώνυμη, αντιμετωπίζει την επίσκεψη Ερντογάν ως κάτι «απολύτως φυσιολογικό», όπως λέει. Η 42χρονη ζει στη Γερμανία εδώ και 30 χρόνια: Θεωρεί ότι όπως κάθε ηγέτης έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα: «Δεν στηρίζω τον Ερντογάν, αλλά δεν είμαι αντίπαλή του. Ασκώ κριτική επειδή ο ίδιος ασκεί πίεση προς τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία. Μου αρέσει όμως ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος εκπροσωπεί την Τουρκία στο εξωτερικό».

«Φυσιολογική η πόλωση»

Το γεγονός ότι στη Γερμανία ζουν πολλοί Τούρκοι που υποστηρίζουν τον Ερντογάν έδειξαν οι τελευταίες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου. Το 65% των 1,4 εκατομ. Τούρκων με δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν και σχεδόν το 54% για το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.

Ο 35χρονος Αντέμ Ορτά, ο οποίος εδώ και δύο δεκαετίες ζει στο Βερολίνο, δηλώνει αντίπαλος του Ερντογάν και προσθέτει ότι αντιμετωπίζεται εχθρικά από τους υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου. Για την καθηγήτρια του Ινστιτούτου Τουρκολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν Ινσί Γενέρ Ροντερμπούργκ η πόλωση μεταξύ των Τούρκων της Γερμανίας είναι κάτι φυσιολογικό: «Υπήρχε πάντοτε, απλά σήμερα πολλοί λένε πλέον ανοιχτά ποιoν στηρίζουν και ποιον όχι».

Ενδεικτική για το κλίμα πόλωσης είναι και η απόφαση αρκετών Τούρκων αξιωματούχων να μην αποδεχθούν την πρόκληση του Γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του προέδρου Ερντογάν την Παρασκευή. Έτσι ο Χουσεΐν Ματ, πρόεδρος των Αλεβιτών Γερμανίας δήλωσε ότι αν παρακαθόταν στο δείπνο θα ήταν σαν να ενέκρινε τις άδικες αποφάσεις του Ταγίπ Ερντογάν και σαν να νομιμοποιούσε τις πράξεις του. Κατά την άποψή του «δεν είναι σωστό» να οργανωθεί γεύμα προς τιμήν του Τ. Ερντογάν, όταν δεν έχει γίνει πρόοδος στην Τουρκία στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των Κούρδων και των Αλεβιτών. Ας σημειωθεί ότι ούτε και η καγκελάριος Μέρκελ θα είναι παρούσα στο επίσημο γεύμα, θα συναντηθεί όμως νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: