10.9.18

Αλλάζει όνομα και θεσμικό πλαίσιο το ΚΕΕΛΠΝΟ...

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Γ. Μπασκόζος δήλωσε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αντικατασταθεί από τον ΕΟΔΥ, σε μια προσπάθεια να γίνει επανεκκίνηση καθώς το...
σημερινό θεσμικό πλαίσιο είναι κατά κοινή ομολογία ελλιπές και θα πρέπει να υπάρξει ένα συνεκτικό και σοβαρό πλαίσιο για την οργάνωση του.

«Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι κατά κοινή ομολογία ελλιπές και δεν διαθέτει συνοχή. Λόγω της μετεξέλιξης του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) σε ΚΕΕΛΠΝΟ, δυνάμει των προβλέψεων του άρθρου 20 του ν. 3370/2005, νομοθετικές διατάξεις που διέπουν το εν λόγω Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα νομοθετήματα, ενώ, εξαιτίας μη έκδοσης του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στο άρθρο 20 του ν. 3370/2005 για τον Εσωτερικό Κανονισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τη λειτουργία του εφαρμόζεται ακόμη ο Εσωτερικός Κανονισμός του ΚΕΕΛ. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι το ΚΕΕΛ είχε σαφώς στενότερους σκοπούς και σε καμία περίπτωση ο ρόλος του για τη Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να ταυτίζεται με αυτόν του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εξαιτίας όλων αυτών, μέχρι και σήμερα δεν έχουν θεσμοθετηθεί οργανικές θέσεις για το προσωπικό του φορέα, δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι διευθύνσεις που ορίζει ο νόμος και δεν έχει υπάρξει ένα συνεκτικό, σαφές και αποτελεσματικό πλαίσιο για την οργάνωσή του. Αντιθέτως, το ΚΕΕΛΠΝΟ σταδιακά επεκτάθηκε οργανωτικά και διοικητικά μέσω της ίδρυσης γραφείων και άλλων οργανωτικών μονάδων με αποφάσεις του διοικητικού του συμβουλίου, πρακτική που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πράξη, εξαιτίας επικαλύψεων αρμοδιοτήτων, δημιουργίας γραφείων υπό τον πρόεδρο ή τον διευθυντή εκτός οργανωτικής πυραμίδας κ.λπ.

Εξάλλου, και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στη σχετική Έκθεση Διαχειριστικού Ελέγχου, ο οποίος διενεργήθηκε το 2016, βαθμολόγησε με τη μικρότερη δυνατή βαθμολογία το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά το κεφάλαιο αξιολόγησης που διέπει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του. Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας ήταν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και για το προσωπικό του φορέα: λόγω της μη κατοχής οργανικών θέσεων, οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν μπορούν με το ισχύον σήμερα καθεστώς να συμμετέχουν στις διαδικασίες κινητικότητας του Δημοσίου και ήδη από το 2016, μετά τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου, δεν λαμβάνουν επιδόματα ευθύνης, ενώ μάλιστα εκκρεμεί και η αναζήτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντων των επιδομάτων ευθύνης που έλαβαν από 01.01.2013 και έπειτα, λόγω αναντιστοιχίας των οργανωτικών μονάδων του φορέα με τις οργανωτικές μονάδες που προβλέπονται στον δημόσιο τομέα (Τμήμα, Διεύθυνση, Γενική Διεύθυνση).

Η συγκεκριμένη πραγματικότητα επομένως επιβάλλει την αλλαγή θεσμικού πλαισίου του φορέα. Η αλλαγή και του ονόματός του αποτελεί σηματοδότηση της νέας εποχής του, ώστε ο φορέας που θα αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ να εκκινήσει χωρίς να συνδέεται με τη μέχρι τώρα διαδρομή του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη θεσμική εικόνα που περιέγραψα, αλλά και σειρά δικαστικών ερευνών, διαχειριστικών ελέγχων κ.λπ. που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διερεύνηση πράξεων και παραλείψεων οι οποίες, αν όντως διεπράχθησαν, έλαβαν χώρα κατά κατάχρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ίσχυαν για το ΚΕΕΛΠΝΟ και κατ’ εκμετάλλευση του παραπάνω θεσμικού πλαισίου που ρύθμιζε τη λειτουργία του. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο ΕΟΔΥ, ο νέος φορέας, δεν θα αξιοποιήσει πλήρως την εμπειρία, την επιχειρησιακή δυνατότητα και τη μέχρι τώρα συμβολή του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: