20.9.18

«Χρειάζεται δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου»...

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο στρατόπεδο των χωρών που βλέπουν ως λύση στο προσφυγικό την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών, δηλαδή τους πολέμους και τις...
συρράξεις, αλλά και την αντιμετώπιση του ζητήματος με αλληλεγγύη, στη βάση της δίκαιης κατανομής των βαρών, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απ' το Ζάλτσμπουργκ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Απ' τη μία, τόνισε, είναι οι χώρες που θέλουν φρούρια και απ' την άλλη όσοι θέλουν την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών.

«Όσοι επιθυμούν να μεταφέρουν την Ελλάδα στο άλλο στρατόπεδο, πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά», σημείωσε και είπε πως «πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα συζητήθηκαν για το προσφυγικό, και παράλληλα τόνισε ότι «έγινε πλήρως δεκτή» η πρόταση της Ελλάδας για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι έθεσε «επιτακτικά» το ζήτημα «της δίκαιης αναθεώρησης του Δουβλίνου» και πως επισήμανε την ανάγκη αλληλεγγύης στις χώρες πρώτης υποδοχής. «Δεν μπορούν οι χώρες πρώτης υποδοχής να παίρνουν όλο το βάρος στις δικές τους πλάτες», είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε η προοπτική αναβάθμισης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου. «Μια εξέλιξη πολύ σημαντική αν συμβεί», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της υπηρεσίας Frontex σε ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το Brexit, επισήμανε ότι «έχουμε μέλλον μπροστά μας». «Είναι μια δύκολη συζήτηση που κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει», είπε και τόνισε την ανάγκη αφενός να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τους πολίτες της Ε.Ε. και αφετέρου να διατηρηθούν οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο...

AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: