7.9.18

Η αναμέτρηση δύο κόσμων...

O ΣΕΒ επιχειρεί να θέσει, εμμέσως πλην σαφώς, φρένο στη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt συνδέει την...
άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με το σχέδιο της κυβέρνησης να ακυρώσει τος περικοπές στις συντάξεις, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει να διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση του - εάν και όταν υπάρξει - δεν θα αναγνωρίσει και δεν θα τηρήσει καμία από τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Τρία παράλληλα προειδοποιητικά μηνύματα, τα οποία εστάλησαν ταυτόχρονα δύο ημέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το τετραετές προγραμμα φοροελαφρύνσεων, κοινωνικών δαπανών και ρύθμισης της αγοράς εργασίας, ήρθαν να επαναβεβαιώνουν την πιο υπόγεια και πιο επικίνδυνη ίσως, διάσταση της οκταετούς κρίσης: Το γεγονός ότι τα Μνημόνια αποτέλεσαν το ιδανικό άλλοθι για τις δυνάμεις εκείνες, εντός και εκτός Ελλάδας, που επενδύουν στη συνταγή της μονοδιάστατης λιτότητας προς ίδιον πολιτικό και επιχειρηματικό όφελος. Και, μαζί, ήρθαν να καταδείξουν ότι η αναμέτρηση των δύο κόσμων και των δυο οικονομικών μοντέλων - εκείνου της ανθρωποκεντρικής και κοινωνικά ισόρροπης ανάπτυξης κι εκείνου του laissez faire καπιταλισμού και του ακραίου νεοφιλελευθεροσμού - θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και στη μετά Μνημονίων εποχή.

Εν ολίγοις το εγχείρημα Τσίπρα να οδηγήσει την Ελλάδα στο πορτογαλικό μοντέλο και στον δρόμο της αντιλιτότητας δεν θα είναι ανέφελο, ούτε τα αποτελέσματά του δεδομένα.

Το μήνυμα από το Βερολίνο

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατ´αρχάς, το χθεσινό δημοσίευμα της Handelsblatt μπορεί να εκληφθεί και ως μήνυμα του «σκληρού» πολιτικού άξονα του Βερολίνου εν όψει της διαβούλευσης με τους θεσμούς για τις συντάξεις.

Η εφημερίδα αποδίδει την άνοδο των spreads των προηγούμενων ημερών «στα σχέδια του Τσίπρα και της κυβέρνησής του για τον προϋπολογισμό» και τη συνδέει με την μη περικοπή των συντάξεων, γράφοντας: «Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται σε αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και την Αργεντινή. Ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα στην Αθήνα ωστόσο επισημαίνουν πως η άνοδος δεν οφείλεται αποκλειστικά σε αυτό αλλά και στα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019».

Το δημοσίευμα ερμηνεύεται από κυβερνητικά στελέχη και ως -αναμενόμενη - προειδοποίηση εκπορευόμενη από το σκληρό μπλοκ των Γερμανών τραπεζιτών και πολιτικών, με διπλό αποδέκτη: Τόσο την Αθήνα, όσο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, προκειμένου να μην επέλθει συμφωνία και συμβιβασμός στο Eurogroup για την μη περικοπή των συντάξεων. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να καμφθούν μέσα από την συμμαχία με την Κομισιόν και με τον μετριοπαθή άξονα της γερμανικής κυβέρνησης - μένει όμως η εκτίμηση αυτή να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Παραπλεύρως, πάντως, κυβερνητικές πηγές δεν παραλείπουν να επισημάνουν και τους «ειδικούς σε οικονομικά ζητήματα από την Αθήνα» που επικαλείται η Handelsblatt για να τεκμηριώσουν την εκτίμηση ότι υπάρχουν παράγοντες και εντός της Ελλάδας που όχι μόνον επενδύουν στη μείωση των συντάξεων αλλά και υπονομεύουν ευθέως την ακύρωση του μέτρου.

Το νέο «όχι» του ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό

Κατά τις ίδιες πηγές δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς την ίδια ώρα ο ΣΕΒ σπεύδει να βάλει εκ προοιμίου το ελάχιστο δυνατό πλαφόν στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο ο Σύνδεσμος των βιομηχάνων τάσσεται κατά των κοινωνικών μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ - «όχι κούφια λόγια και υποσχέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά-, απορρίπτει εκ νέου την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαμηνύει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να είναι πάνω από 1% έναντι 5% που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

«Η παραγωγικότητα της εργασίας», αναφέρει, «μετά από τρία χρόνια μείωσης, έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής (+0,7% το α’ εξάμηνο του 2018), στηρίζοντας ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς άνω του 1% (ή +0,8% λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό) στο α’ εξάμηνο του 2018 (έναντι 0,1% το 2017 και μειώσεων τα προηγούμενα χρόνια)».

Είναι η πολλοστή φορά που ο ΣΕΒ ανοίγει μέτωπο με την κυβέρνηση για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού, γεγονός που τον είχε οδηγήσει και σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό. Κυβερνητικά στελέχη, δε, υπενθυμίζουν με νόημα ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης ταχθεί, ενώπιον ακροατηρίου βιομηχάνων, κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η ατζέντα Μητσοτάκη

Τώρα, ο αρχηγός της ΝΔ φαίνεται πως κάνει ένα ακόμη βήμα και προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η δική του κυβέρνηση θα ακυρώσει τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επειδή διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες ότι δήθεν ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να προνομοθετήσει ένα πακέτο παροχών για την επόμενη τετραετία, τού λέω να μην μπει στον... κόπο, διότι οι δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης τελειώνουν τη μέρα των εκλογών», δηλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη. Κι αμέσως μετά επανέλαβε ότι το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από το 29%, μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

Κατόπιν αυτών, κυβερνητικά στελέχη έθεταν χθες το βράδυ τρία ενδιαφέροντα ερωτήματα για τον Κυρισκο Μητσοτάκη: Το πρώτο είναι εάν στα μέτρα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση και εκείνος δεν θα εφαρμόσει περιλαμβάνεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως ζητά ο ΣΕΒ. Το δεύτερο είναι πως θα χρηματοδοτήσει τις γενναίες φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων κι εάν, ως δημοσιονομικό ισοδύναμο, σκοπεύει να περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες. Και το τρίτο είναι εάν στην κοστολόγηση του προγράμματός της η ΝΔ έχει προϋπολογίσει, ως δεδομένη, την μείωση των συντάξεων....

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: