18.9.18

Γλιτώνουν το ψαλίδι οι συντάξεις...


Το αλαλούμ της περασμένης Παρασκευής για το θέμα των συντάξεων, με τις διαρροές επί διαρροών και τις άμεσες και έμμεσες διαψεύσεις, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, που...
ζήτησαν εντέλει να υπάρξει σιγή ασυρμάτου κυρίως εκ μέρους των εχόντων την ευθύνη του θέματος.

Παρά το γεγονός ότι διαρρέουν σενάρια που θέλουν την οριστικοποίηση της κυβερνητικής απόφασης όταν η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, η Eurostat, πιστοποιήσει την προσεχή άνοιξη την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% συν υπερπλεόνασμα, αξιόπιστη κυβερνητική πηγή υποστήριζε προς το Documento πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι οι οριστικές ανακοινώσεις επί του θέματος θα γίνουν εντός του Οκτωβρίου.

Τον Οκτώβριο τα σπουδαία

Και αυτό επειδή τότε θα υπάρχει αξιόπιστη εικόνα για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα προσδιορίζει και το τελικό αποτέλεσμα για το δωδεκάμηνο.

Παράλληλα, μέχρι τότε θα έχει δημοσιοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο review των «θεσμών» για την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας βάσει των όσων διαπίστωσαν την εβδομάδα που πέρασε στην Ελλάδα, κατά την πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψή τους στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών τρίμηνων ελέγχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική διαρροή από πλευράς υπουργείου Οικονομικών ότι δεν υπήρξε διαφωνία εκ μέρους των εκπροσώπων των «θεσμών» να αντιμετωπιστεί το θέμα των συντάξεων ως δημοσιονομικό –και όχι ως «μεταρρύθμιση»– ανταποκρινόταν πλήρως στην αλήθεια και δεν διαψεύστηκε από καμία πλευρά. Η διαρροή περί συμφωνίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν αυτή που περιέπλεξε την κατάσταση, καθώς η συνάντηση των «θεσμών» με την αντιπολίτευση έγινε την Τρίτη και οι βασικές συζητήσεις με Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη την Τετάρτη και την Πέμπτη, στις οποίες και υπήρξε σύγκλιση στη «δημοσιονομική διάσταση του θέματος».

Αέρα από το υπερπλεόνασμα

Το απόγευμα της Παρασκευής, ως έμμεση αλλά σαφή παρέμβαση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί μετά το δημοσίευμα του ΑΠΕ, τις αντιδράσεις και τις διαψεύσεις, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση το πρωτογενές πλεόνασμα στο εν λόγω οκτάμηνο ήταν ύψους 3,139 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ, δηλαδή το υπερπλεόνασμα διαμορφωνόταν στα 2,22 δισ. ευρώ, ποσόν το οποίο υπερκαλύπτει το 1,8 δισ. των περικοπών που συνεπάγεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις παλαιές (χορηγηθείσες προ του Αυγούστου 2016) συντάξεις.

Κατά συνέπεια και δεδομένου ότι τα κρατικά έσοδα το τελευταίο τετράμηνο του χρόνου «τρέχουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα λόγω των «φρέσκων» φορολογικών εσόδων πασών των κατηγοριών, αναμένεται το τελικό πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και να στηρίξει την πρόθεση για μη περικοπή των συντάξεων. Προς παρόμοια κατεύθυνση λειτουργεί η ύπαρξη υπερπλεονάσματος στον ΕΦΚΑ, το οποίο, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα ξεκαθαρίσει μέσα στον χρόνο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, με επικρατέστερη περίοδο τελικών ανακοινώσεων τον προσεχή μήνα ή το αργότερο το διάστημα ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου που συνοδεύει την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: