22.9.18

ΕΝΦΙΑ στους δήμους; «Όχι» για πολλούς λόγους...


Μεγάλη συζήτηση αλλά κι έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η πρόταση, που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ σχετικά με τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κι οποία προβλέπει τη...
μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους με ταυτόχρονη περικοπή των κεντρικών πόρων προς αυτούς.

Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΚΕΔΕ εξέδωσε μια μάλλον αμήχανη ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα, με πολλούς να αποδίδουν τη συγκεκριμένη στάση στις βλέψεις που έχει ο πρόεδρος της, Γιώργος Πατούλης, προκειμένου να λάβει το γαλάζιο χρίσμα για υποψηφιότητα στο δήμο Αθηναίων.


Πέντε φορές πάνω τα κέρδη του δήμου Φιλοθέη, οκτώ φορές κάτω σε μικρούς δήμους

Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως για το συγκεκριμένο ζήτημα πραγματοποιήθηκε επιστημονική μελέτη με τίτλο «Φορολογική Αποκέντρωση κι ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού» πριν από περίπου ένα χρόνο με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του οποίου μάλιστα προϊσταται ο ίδιος ο Γιώργος Πατούλης.

Στα συμπεράσματα λοιπόν, στα οποία κατέληξε η επιστημονική ομάδα του έργου με επικεφαλής τον καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου, Ιωάννη Ψυχάρη, εκφράζονται σοβαρότατες επιφυλάξεις σχετικά με τα πραγματικά αποτελέσματα μιας τυχόν αντικατάστασης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται ως ευκταία η ύπαρξη «μιας μόνιμης και αποκεντρωμένα διαχειρίσιμης πηγής εσόδων για τους ΟΤΑ», επισημαίνεται ωστόσο το ζήτημα των σοβαρών ανισοτήτων μεταξύ των δήμων σε ό,τι αφορά την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα οδηγούσε σε «μη ορθολογική κατανομή των πόρων». Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, σε μια τέτοια περίπτωση δήμος όπως αυτός της Φιλοθέης- Ψυχικού θα πενταπλασίαζαν τα έσοδά του σε σχέση με άλλους δήμους, με χαμηλότερη κοινωνική διαστρωμάτωση ή ακόμη και περιφερειακούς, που θα έβλεπαν τα έσοδά τους να μειώνονται κατά ένα όγδοο σε σχέση με σήμερα.

«Το να δυνητικές πηγές εσόδων για τους δήμους είναι κάτι το θεμιτό. Αλλά από αυτό το σημείο, μέχρι το να καταργήσουμε την κρατική χρηματοδότηση και να την αντικαταστήσουμε από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο άλμα και πιθανότατα ένα πολύ μεγάλο λάθος» σημειώνει στο tvxs o ίδιος ο Ιωάννης Ψυχάρης.

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: