27.9.18

Πότε θα ταξιδέψει ο Τσίπρας στην Κωνσταντινούπολη...

Λίγες ώρες μετά το νέο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και στο επιτελείο του πρωθυπουργού εξετάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα στις σχέσεις με την Άγκυρα, αφού μετά από καιρό έχει ανοίξει ένα “παράθυρο” βελτίωσης του κλίματος. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η...
συγκυρία δεν πρέπει να πάει χαμένη αν και γνωρίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολλές διακυμάνσεις στη συμπεριφορά του. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε που κρατούν “μικρό καλάθι”.

Σε ερώτηση που έκανε το newpost.gr  σε καλά πληροφορημένες πηγές για το πότε ο πρωθυπουργός θα είναι έτοιμος να ταξιδέψει για τρίτη φορά στην Κωνσταντινούπολη, μετά την πρόσκληση που του απηύθηνε ο Τούρκος πρόεδρος, η απάντηση ήταν πολύ προσεκτική: “Θα εξαρτηθεί από την οργάνωση της ατζέντας από εδώ και πέρα. Τόσο της ελληνοτουρκικής όσο και της ευρωτουρκικής”. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο δεν απέκλειαν η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Είναι σαφές πως το “ρολόι”, όσον αφορά τις σχέσεις των δυο χωρών, έχει γυρίσει πίσω στο 2015 όταν σχεδιάζονταν από την νέα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και οι δυο χώρες επιχειρούσαν να έρθουν πιο κοντά με την ανάδειξη των στοιχείων της οικονομίας που τις ενώνουν. Αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη, όμως τα “αγκάθια” που υπάρχουν στις σχέσεις των δυο χώρων εξακολουθούν να προβληματίζουν.

Το ζήτημα των 8 στρατιωτικών, που δεν επέστρεψαν στην Άγκυρα μετά την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, αποτελεί ένα από τα θέματα εξαιτίας του οποίου ο “Σουλτάνος¨ παραμένει ακόμα “σφιχτός” απέναντι στην ελληνική πλευρά. “Δεν το αφήνει αυτό το θέμα ο Ερντογάν” τόνιζε η ίδια πηγή στο newpost.gr αφήνοντας να εννοηθεί πως αποτέλεσε το πιο “μελανό” σημείο της συνάντησης της Τρίτης.

Στη συζήτηση που πραγματοποίησαν οι δυο αντιπροσωπείες τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος αποτυπώθηκε το πολύ πιο καλό κλίμα που υπήρχε σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο στις Βρυξέλλες, όταν οι δυο ηγέτες είχαν συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μπορεί το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και των γεωτρήσεων να μην μπήκε στο τραπέζι αναλυτικά, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φάνηκε η πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να μην παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες στην περιοχή...

Αντώνης Αντζολέτος 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: