27.9.18

Τα... «σενάρια αποστασίας» και η πόλωση...

Πού θα πάει ο Φωκάς...

Βγαίνουν τα μαχαίρια, με φόντο τις στρατηγικές διεύρυνσης των μεγάλων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και το φυλλορόισμα των μικρότερων κομμάτων, του...
Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων και των ΑΝΕΛ. Οι καταγγελίες για «σενάρια αποστασίας» δίνουν και παίρνουν. Οι βουλευτές που φεύγουν αποδυναμώνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία ή άλλα κόμματα κατηγορούνται συνήθως ως «αποστάτες» ενώ συχνά υπάρχουν υπονοούμενα και για «συναλλαγές» πάσης φύσεως. Αντίθετα όταν υπάρχουν προσωρήσεις βουλευτών που έχουν φύγει από άλλα κόμματα, είναι ευπρόσδεκτοι, εκείνοι δεν έχουν «αποστατήσει».

Η επιχειρηματολογία επιστρατεύεται ανάλογα με την περίπτωση. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η πόλωση που θα εντείνεται όσο πλησιάζουν οι κάλπες, θα πιέζει τους μικρούς. Προσωπικές στρατηγικές βουλευτών που αναζητούν την ευκαιρία επανεκλογής τους με ένα κόμμα που θα έχει εξασφαλισμένη την είσοδο του στη Βουλή και λάθη των αρχηγών που προκάλεσαν τις φυγόκεντρες δυνάμεις, κυριαρχούν στο πολιτικό παιχνίδι των μεταγραφών. Εξαρτάται το χαρτί που κρατάει ή χάνει ο κάθε πολιτικός παίκτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έβγαλε 11 βουλευτές και έμεινε αυτήν τη στιγμή με έξι -έπεται και συνέχεια. Οι ΑΝΕΛ ήταν 10 και έπεσαν στους 7 με 2-3 βουλευτές ήδη να είναι με το μισό πόδι έξω ενώ παραιτήθηκε την Τετάρτη και ο γραμματέας του κόμματος του Πάνου Καμμένου, Θύμιος Δρόσος ευχαριστώντας τους συνεργάτες και τα στελέχη των ΑΝΕΛ και δηλώνοντας ότι παραμένει ενεργός πολίτης του Κοινωνικού Κέντρου.

Ο Φωκάς «βλέπει» προς ΝΔ

Η Ενωση Κεντρώων είχε εννέα βουλευτές και έμεινε με πέντε. Η τελευταία αποχώρηση ήταν του βουλευτή Β Θεσσαλονίκης Αριστείδη Φωκά. Τώρα είναι ανεξάρτητος αλλά οι πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν ότι ήδη επιχείρησε να ανοίξει γέφυρες με την Πειραιώς. Ο Φωκάς τους τελευταίους μήνες εμφανιζόταν στη Θεσσαλονίκη σε εκδηλώσεις όπου έδινε το «παρών» η τοπική ΝΔ όχι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνονται συζητήσεις μεταξύ των τοπικών στελεχών ότι είναι πιθανό στις επόμενες εκλογές να κατεβεί με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Γιάννη Σαρίδη που παραμένει στην Κ.Ο της Ενωσης Κεντρώων και βρίσκεται και εκείνος σε φάση αναχωρητισμού. Δεν υπάρχει επαφή με στελέχη της ΝΔ. Εκτιμάται ότι βλέπει προς τον ΣΥΡΙΖΑ αν και η ατζέντα του είναι κεντροδεξιά, επαφές με την εκκλησία, απόστρατους κλπ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου, στην εκπομπή «Aκραίως» στον ΣΚΑΪ, απέδωσε την ανεξαρτητοποίηση Φωκά, σε ... σχέδιο εξόντωσης του κόμματος του πίσω από το οποίο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι γιος κάποιου που διέπραξε τη μεγαλύτερη αποστασία της ιστορίας» τόνισε. «Να προσέχει γιατί μετά τις εκλογές μπορεί να χρειαστεί την Ένωση Κεντρώων και τότε θα μείνει στον πάγκο. Να σταματήσει τις βρωμιές και να γίνει έντιμος». Ο κ.Λεβέντης εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσοι βουλευτές του έφυγαν, αν μπουν υποψήφιοι σε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων «θα εξαφανιστούν. Θα βγουν τελευταίοι». Η ΝΔ δεν απάντησε καν στον Β.Λεβέντη. Βουλευτές τον αντιμετωπίζουν απαξιωτικά και του προσδίδουν έλλειψη αυτογνωσίας.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο Αριστείδης Φωκάς μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης, η έλλειψη θάρρους να τα βάλουμε με τις παθογένειες, με ανάγκασαν να πάρω τη δύσκολη αυτή απόφαση, να ανεξαρτητοποιηθώ, από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κεντρώων». Δήλωσε επίσης ότι αποχωρεί από το κόμμα, και επίσημα, καθώς θέλει να συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να παλεύει για το καλό της πατρίδας και του τόπου και να υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού...

Xριστίνα Κοραή
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: