18.9.18

Επεισόδια στα συλλαλητήρια για τον Φύσσα...

...σε Πειραιά, Πάτρα και Θεσσαλονίκη...

ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Πέτρες και μολότοφ εκτοξεύτηκαν από διαδηλωτές προς την αστυνομία στην Πάτρα, την Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά στη διάρκεια των συλλαλλητηρίων που οργανώθηκαν στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, πέντε χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Έξω από τα...
γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, όπου κατέληξε η πορεία που ξεκίνησε από το σημείο της δολοφονίας στο Κερατσίνι, η αστυνομία χρησιμοποίησε βομβίδες κρότου - λάμψης για να απωθήσει ομάδα ατόμων μετά τη λήξη της ειρηνικής πορείας. Ομάδες αγνώστων έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στην κλούβα των ΜΑΤ που έχει παραταχθεί στο πλάι του Δημοτικού Θεάτρου εμποδίζοντας την πρόβαση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Στη Θεσσαλονίκη, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που εκτόξευαν πέτρες και βόμβες μολότοφ.

ζ



Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας, μετά το τέλος της πορείας. Ομάδα ατόμων που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, έφυγαν από την πλατεία Γεωργίου όπου είχε καταλήξει η πορεία και κινήθηκαν προς την οδό Ερμού, με προορισμό το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης. Στην συνέχεια, η ομάδα των ατόμων έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ, που απάντησαν με την ρίψη χημικών.

Νωρίτερα, ομάδα αγνώστων ατόμων είχε επιτεθεί κατά των γραφείων του κόμματος «Ελληνική Λύση», που βρίσκονται στην πλατεία Γεωργίου.



Αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο σημείο δολοφονίας



Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε το πανό της οικογένειας Φύσσα, με την μητέρα του αδικοχαμένου μουσικού, Μάγδα Φύσσα, να προπορεύεται. Η Μάγδα Φύσσα επισκέφθηκε στο σημείο που πριν απο πέντε χρονια έπεσε νεκρός ο Παύλος Φύσσας, χάιδεψε το μνημείο και άναψε ένα κερί στην μνήμη του, εμφανώς συγκινημένη. Στο σημειο συγκεντρώθηκε από νωρίς πολύς κόσμος, καταθέτοντας λουλούδια.



Η πορεία έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος αφού, όπως τονίζει η οικογένεια Φύσσα, «η κοινωνία του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, του Περάματος λειτούργησε και λειτουργεί σαν δοκιμαστικός σωλήνας για το πείραμα του μοντέρνου εκφασισμού από τους νεοναζί και τους υποστηρικτές τους, που πλέον εστίασαν όλες τους τις δυνάμεις για να κρατηθούν τόσο στον δρόμο όσο και εκλογικά».

Σημειώνεται ότι πέντε χρόνια μετά, δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη και ο δολοφόνος Γ. Ρουπακιάς βρίσκεται εκτός φυλακής, σε κατ' οίκον περιορισμό.




newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: