21.9.18

Πάγο στον Κοτζιά...


... από Τσίπρα-Καμμένο...
Συμφωνία για ενότητα και πολιτική σταθερότητα υποσχέθηκαν στην σημερινή συνάντησή τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, λίγες ώρες μετά την...
ενδοκυβερνητική ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα στους ΑΝΕΛ και τον Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές Τσίπρας και Καμμένος συμφώνησαν ότι στην παρούσα χρονική στιγμή αυτό που προέχει και είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για την χώρα είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα.

Εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε στην πρώτη φάση από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, οι δύο συγκυβερνήτες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συμφώνησαν ότι «κοινός και αδιαμφισβήτητος στόχος» παραμένει η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας με την παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η άμεση υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και η θεσμική θωράκιση του κράτους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των Πρεσπών και οι δύο άνδρες φέρονται να συμφώνησαν ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση το θέμα αυτό να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο. Τσίπρας και Καμμένος συμφώνησαν επίσης ότι θα επανέλθουν στον θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τα όσα φέρονται να συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος απομακρύνουν τα σενάρια για ρήξη και άμεσες πολιτικές εξελίξεις, τα οποία τροφοδοτήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα από την οξεία αντιπαράθεση των ΑΝΕΛ με τον υπουργό Εξωτερικών. Αποτελούν ωστόσο και ένα μήνυμα προς τον Νίκο Κοτζιά, ότι οι προτεραιότητες της χώρας αυτήν την στιγμή είναι άλλες και ότι αυτές απαιτούν το κυβερνητικό μέτωπο να παραμείνει αρραγές.

Η κόντρα Κοτζιά-ΑΝΕΛ

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Εξωτερικών με δηλώσεις του προανήγγειλε την υπερψήφιση, από άλλα κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές, της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα έρθει στην Βουλή από τον Ιανουάριο και μετά. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι για να ψηφιστεί η Συμφωνία δεν χρειάζεται πλειοψηφία κομμάτων, αλλά πλειοψηφία βουλευτών.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου τύπου των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδη, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον υπουργό Εξωτερικών. «Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. Πρόσθεσε επίσης στην συνέχεια, σε ακόμη πιο οξύ τόνο, ότι «όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει (ο Κοτζιάς) τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από το λαό. Κρίμα».

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασαν την ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, απαντώντας ουσιαστικά σε παλιότερες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, αν αυτή η Συμφωνία έρθει προς ψήφιση στην Βουλή. «Την κυβερνητική συνεργασία υπονομεύουν αποκλειστικά και μόνο εκείνοι που απειλούν διαρκώς ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και όχι όσοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της με τη λήξη της τετραετίας», ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΕΞ.

Όπως ήταν αναμενόμενο η αντιπαράθεση φούντωσε τα σενάρια για ρήγμα στην κυβέρνηση, προκαλώντας παραλλήλως, σύμφωνα με πληροφορίες, την δυσφορία του προέδρου των ΑΝΕΛ, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού . Το Μαξίμου, όπως και οι ΑΝΕΛ, φέρονται να εκτιμούν ότι η ανακίνηση των διαφορών για το Μακεδονικό αυτήν την ώρα, και μάλιστα πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα Σκόπια, χαλάει την εικόνα της κυβέρνησης. Αυτήν που δημιουργήθηκε με την έξοδο από τα μνημόνια και κυρίως με τα μέτρα ελάφρυνσης των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση Τσίπρας και Καμμένος ανέλαβαν ρόλους «πυροσβέστη» για να πέσουν οι τόνοι, στέλνοντας παραλλήλως μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: