12.9.18

Ο δήμος της Αθήνας «ζαλίζει» την Νέα Δημοκρατία...

H απόφαση είναι δεδομένη και αμετάκλητη – υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας με την στήριξη της ΝΔ θα είναι ο Κώστας Μπακογιάννης. Τούτο όμως δεν σημαίνει ούτε πως ο...
Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικά ευτυχής με την συγκεκριμένη επιλογή, ούτε, πολύ περισσότερο, πως η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς προεκλογικό και εκλογικό περίπατο στον πρώτο δήμο της χώρας. Αντιθέτως, οι διαρροές των τελευταίων ημερών για τον σχεδιασμό του ηγετικού επιτελείου της Πειραιώς τόσο σε ό,τι αφορά τον δήμο Αθηναίων, όσο και την περιφέρεια Αττικής προκαλούν νέο πολιτικό «βέρτιγκο» εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νέο γύρο εσωτερικών αντιδράσεων, διεργασιών και προειδοποιητικών πυρών.

Η υποψηφιότητα Μπακογιάννη, ήταν μια επιλογή ουσιαστικά αναγκαστική για τον αρχηγό της ΝΔ που υπαγορεύθηκε αφενός από την τήρηση εσωκομματικών και… ενδοοικογενειακών ισορροπιών και αφ’ ετέρου από το ισχυρό δημοσκοπικό ρεύμα που εμφανίζεται να έχει στην Αθήνα ο νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος. Ηταν όμως και μια επιλογή που απασφάλισε τον «παράγοντα Πατούλη», τον νυν δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ που με την στήριξη του αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη επιχειρούσε εδώ και πολύ καιρό να μεθοδεύσει την «μετοίκησή» του στον δήμο της Αθήνας.

Τα αρχικά εναλλακτικά σενάρια στην Πειραιώς έφεραν τον Γιώργο Πατούλη ως υποψήφιο για την περιφέρεια Αττικής – μια προοπτική όμως, που και αυτή δείχνει να ακυρώνεται μετά την επαναπροσέγγιση της ηγεσίας της ΝΔ με τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη. Στην πραγματικότητα, όπως λένε οι γνώστες του «γαλάζιου» παρασκηνίου, ο Ανδρέας Παχατουρίδης που συγκεντρώνει υπερκομματικά χαρακτηριστικά και θεωρείται ότι έχει υψηλή ικανότητα διείσδυσης και σε άλλους χώρους πέραν της συντηρητικής παράταξης, ήταν εξ αρχής η προσφιλής επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την περιφέρεια Αττικής. Η αρχική επιχείρηση προσέγγισης όμως δεν είχε αποδώσει κι ακολούθησε περίοδος στασιμότητας, έως ότου το τελευταίο διάστημα οι δίαυλοι επικοινωνίας ξανάνοιξαν και οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν καταλήξει πλέον σε συμφωνία για την υποψηφιότητα Παχατουρίδη στην περιφέρεια Αττικής, ως ανεξάρτητου μεν, με την στήριξη της ΝΔ, δε.

Οι πληροφορίες για την συμφωνία αυτή ήταν εκείνες που εδωσαν και το σήμα για την τελική αντεπίθεση Πατούλη. Το εάν πρόκειται για αντεπίθεση προσχηματική και διαπραγματευτική ή όντως για την αφετηρία γαλάζιου «αντάρτικου» στον δήμο της Αθήνας θα φανεί τους επόμενους μήνες. Το βέβαιο όμως είναι πως ο Γιώργος Πατούλης δεν αποδέχθηκε τις, ανεπίσημες, κρούσεις που του έγιναν είτε για να είναι υποψήφιος στην Ευρωβουλή, είτε για να είναι υποψήφιος στον βόρειο τομέα της πρώην Β’ Αθήνας, και σήμερα με ένα μπαράζ συνεντεύξεών του προειδοποίησε ότι θα επιμείνει στην υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας.

«Οι άξιοι πρέπει να διοικήσουν μέσα από την εμπειρία και τη γνώση τους. Η κακοποίηση της Αθήνας έχει ονοματεπώνυμα. Ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων δεν τα κατάφερε να πάει την πόλη μπροστά, δεν έχει αξιοποιήσει το παγκόσμιο brand name, που θα έπρεπε να είναι εθνική υπόθεση. Βέβαια, υπάρχει ιστορικότητα στην κακοποίηση. Ο δήμαρχος της Αθήνας θα πρέπει να είναι συνδικαλιστής δήμαρχος», είπε σε μία εξ αυτών των συνεντεύξεων, ενώ ως προς το θέμα Παχατουρίδη και της περιφέρειας Αττικής προτίμησε να «θολώσει» τα νερά: «Για τις υποψηφιότητες για την περιφέρεια Αττικής ο μόνος που μπορεί να αποφσίσει και να μιλήσει είναι ο πρόεδρος της ΝΔ γιατί η μάχη είναι κατεξοχήν πολιτική. Οι διαρροές από άλλα κέντρα εξυπηρετούν συμφέροντα και σκοπιμότητες».

Εκείνο που ξεκαθάρισε πάντως, σε άλλη ραδιοφωνική του εμφάνιση, είναι πως δεν τον ενδιαφέρει η υποψηφιότητα στην Ευρωβουλή. «Υπάρχουν σημαντικότερα στελέχη από μένα για τον ρόλο αυτό», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι διατηρεί το ενδιαφέρον του για τον δήμο.

Τούτων δοθέντων, οι εκτιμήσεις εντός ΝΔ – και όχι μόνον – διίστανται. Οσοι γνωρίζουν τον Γιώργο Πατούλη θεωρούν πως θα πάει το «αντάρτικο» μέχρι τέλους και θα είναι υποψήφιος για τον δήμο ακόμη και κόντρα στον Κώστα Μπακογιάννη. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι θα τραβήξει το σχοινί μέχρι του σημείου που θα του εξασφαλίσει ένα καλό πολιτικό αντάλλαγμα σε μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο,τι από τα δύο κι εάν ισχύει, οι προεκλογικές ισορροπίες για την ΝΔ σε Αθήνα και Αττική δεν θα είναι εύκολες. Και δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη πιο σύνθετες εάν επαληθευθούν και οι έτερες πληροφορίες που θέλουν και τον Αρη Σπηλιωτόπουλου να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο νέας καθόδου του στον δήμο της Αθήνας, ανεξαρτήτως του προσώπου στο οποίο θα δώσει την στήριξή της η ΝΔ…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: