8.9.18

Χείρα βοηθείας Μέρκελ στον Ζάεφ...


Επίσκεψη στα Σκόπια κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών εν όψει του δημοψηφίσματος που...
θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στην ΠΓΔΜ, που γιορτάζει τα 27 χρόνια από την απόσχισή της από την άλλοτε Γιουγκοσλαβία.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ δείχνοντας τη στήριξή της στην προσπάθεια που κάνει για να εγκριθεί η Συμφωνία του Πρεσπών μέσω του δημοψηφίσματος.

Επίσης θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσοσκι.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, που θα επιτρέψει στη βαλκανική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να εκκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Η επίσκεψη Μέρκελ έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την αντίστοιχη του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, που ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ορόσημο», καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή.

Επίσης, με αφορμή την 27η επέτειο ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, σε μήνυμά τους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συνεχάρη τα Σκόπια για την «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, Συμφωνία των Πρεσπών.

«Μόλις υλοποιηθεί», τόνισε, «θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία τον λαό της Μακεδονίας και ολόκληρη την περιοχή».

Ανάλογες δηλώσεις στήριξης έκαναν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: