6.9.18

Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Τσίπρας...


Εξαγγελίες τετραετούς ορίζοντα αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 83nς ΔΕΘ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος».

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε...
διαδοχικές συσκέψεις με τους συνεργάτες του -και πρώτιστα με το οικονομικό επιτελείο- για να κλείσει τον μακρύ, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, κατάλογο των μέτρων που θα ανακοινώσει το βράδυ του Σαββάτου από τη Θεσσαλονίκη.

Λίστα μέτρων ανακούφισης

 Η λίστα των μέτρων ανακούφισης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα παραμείνει ανοιχτή έως το Σάββατο το μεσημέρι, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν υπολογισμούς και θα καταλήξουν στο οριστικό πακέτο μόνο όταν διαπιστώσουν ότι βγαίνουν οι αριθμοί με βάση του δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μαξίμου βρίσκεται πλέον π προοπτική καθολικής μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Κοινώς, τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, ώστε μια τέτοια ρύθμιση να έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τι κοινωνικές ομάδες και τα νοικοκυριά.

Εκ παραλλήλου, μελετά το σενάριο επαναφοράς του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% (που ισχύει σήμερα) στο 13%, προκειμένου να ικανοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου που θεωρεί ότι ο χαμηλότερος ΦΠΑ θα ευνοήσει συνολικά την οικονομία.

Φοροελαφρύνσεις

Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ήδη για φοροελαφρύνσεις και έχει προϊδεάσει πως μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από τα 29% στο 26%.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην πρωθυπουργική ομιλία θα υπάρχει ειδική αναφορά στον ΕΝΦΙΑ.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα ανακοινωθεί μια μείωση στον ΕΝΦΙΑ, σε πρώτο στάδιο, τηs τάξης του 10% και σε δεύτερο χρόνο ακόμη μεγαλύτερη.

ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργό Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» άλλωστε, είπε ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστούν σε διαφορετικούς χρόνους, με δεύτερον το 2020.

«Αυτήν τη στιγμή ‘κλειδώνει’ μια σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αλλά δεν είναι μόνο η ποσοστιαία μείωση, είναι και η αλλαγή όλης της φιλοσοφίας. Αυτό θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, την αλλαγή της φορολόγησης στην ακίνητη περιουσία, που πρέπει να αποκτήσει πολύ δικαιότερα χαρακτηριστικά, άλλες δομές, να είναι ένας φόρος που θα συμμετέχει πολύ λιγότερο απ’ ό,τι σήμερα στα δημοσιονομικά.

Προβλέπεται μία μείωση, που όμως πρέπει να εξειδικευτεί σε περισσότερες κοινωνικές κατηγορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει και την επιδότηση ενοικίου για τις οικογένειες που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα συμβάλει στην αύξηση των εισοδημάτων τους ακόμη και σε ποσοστό 25%, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος -που ανέρχεται σε 650 ευρώ ετησίως- για όσους έχουν «μπλοκάκι», προστίθεται στο δημοσίευμα του «Έθνους».

Ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, επανέλαβε χθες ότι μέσα στον Σεπτέμβριο δρομολογούνται οι ρυθμίσεις εκείνες που θα επιτρέψουν τη διαγραφή χρεών σε κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα για ασφαλιστικές εισφορές την ώρα που ήταν ασφαλισμένοι σε άλλο ταμείο.

Κατώτατος μισθός

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να αναφερθεί στο θέμα ανακοινώνοντας αύξηση ακόμη και κατά 50 ευρώ, ενώ θα επισημοποιήσει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που ισχύει σήμερα για νέους ηλικίας έως 25 ετών.

Το επίμαχο θέμα της κατάργησης των περικοπών στις συντάξεις θα περιλαμβάνεται στην ομιλία ταυ πρωθυπουργού, με τέτοιον τρόπο όμως ώστε να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με τους θεσμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, θα περιγράψει με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια γίνεται τις προθέσεις της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το ψηφισμένο μέτρο, όμως θα αποφύγει -όσο μπορεί- να μιλήσει για τετελεσμένα έως την κατάθεση ταυ προσχεδίου του προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου.

neaselida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: