26.9.18

Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;..

Περισσότεροι από 2.500 ανήλικοι στη Μόρια...

«Είμαι από το Ντέιρ ερ Ζορ της Συρίας. Επτά χρόνια υποφέραμε εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου. Το σπίτι μας ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές».
Στα μάτια αυτού του...
κοριτσιού αντανακλάται ο τρόμος. Η εικόνα του θανάτου που πλήγωσε την παιδική ψυχή της. Μέσα σε λίγες ημέρες, από το παιδικό της δωμάτιο βρέθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, να κοιμάται μέσα σε μια πρόχειρα στημένη σκηνή, ανάμεσα σε σκουπίδια και ακαθαρσίες, σ’ έναν πρόχειρα στημένο καταυλισμό στη Λέσβο... Μαζί με εκείνη, άλλα τουλάχιστον 2.500 παιδιά, μόνα ή με τις οικογένειές τους, κρατούνται στο κατ’ ευφημισμό hotspot της Μόριας, που στην πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη ανοιχτού τύπου φυλακή στη Μεσόγειο. Τον «χειρότερο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο», όπως τον χαρακτήρισε πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σαν σε πεδίο βολής
«Εμείς είμαστε το μέλλον» γράφει στην πλάτη η κόκκινη μπλούζα του μπόμπιρα δίπλα στον κάδο σκουπιδιών. Μόνο που το μέλλον αυτό δεν είναι ζωγραφισμένο με χρώματα. Προς το παρόν βυθίζεται σε τόνους από λάσπη, σκουπίδια, ανασφάλεια φόβο, απόγνωση. Μια απόγνωση που, όπως καταγγέλλουν εθελοντές και εργαζόμενοι στον καταυλισμό και σε ΜΚΟ, είναι ικανή να οδηγήσει στην απόπειρα αυτοκτονίας ακόμα και δεκάχρονα παιδιά.

Υπάρχουν παιδιά δέκα χρόνων που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν; Ναι... Δεν είναι φυσιολογικό όλο αυτό – και αυτό είναι το πρόβλημα.

«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;» λέει το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου...
Πώς να κρύψεις από αυτά τα αθώα μάτια την εξαθλίωση, τον ευτελισμό, το μίσος, την απόγνωση, τη βία, το έγκλημα, το «γιατί» που δεν έχει απάντηση για τους μήνες που παραμένουν ουσιαστικά φυλακισμένα πίσω από ψηλά συρματοπλέγματα, σε έναν τόπο που θυμίζει περισσότερο πεδίο βολής παρά παιδότοπο...

Γιατροί εθελοντές και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ καταγγέλλουν πως χιλιάδες παιδιά στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου παραμένουν αποκλεισμένα από κάθε ιατρική φροντίδα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Υποσιτισμένα, εκτεθειμένα σε παντός είδους μεταδοτικές ασθένειες, μακριά από το σχολείο, με τον κίνδυνο ανά πάσα ώρα και στιγμή να πέσουν θύματα ξυλοδαρμού ή σωματικής κακοποίησης...
«Στην κλινική μας στη Μόρια έχουμε περιθάλψει πολλά παιδιά για τα οποία το τοπικό νοσοκομείο έκρινε ότι χρειάζονται φροντίδα στην Αθήνα. Τα παιδιά αυτά είναι αναγκασμένα να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ιατρικά προβλήματα και η ψυχική υγεία τους επιδεινώνονται» λένε οι επικεφαλής της κλινικής των ΓΧΣ που λειτουργεί έξω από το hotspot και όπου καθημερινά καταφεύγουν δεκάδες άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα πλάνα ντροπής από το hotspot της Μόριας κάνουν τον γύρο του κόσμου για να καταγγείλουν και να αναδείξουν τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο. Τρεις στις δέκα νέες αφίξεις προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας είναι παιδιά, υποστηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Είναι άμεση ανάγκη η μεταφορά των ευάλωτων ομάδων προσφύγων, μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιών, ασθενών και εγκύων σε ασφαλείς δομές στην ενδοχώρα, υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν και την αγανάκτηση που έχει αρχίσει να κατακλύζει αρκετούς από τους μόνιμους κατοίκους, στα νησιά.

«Προσπαθούμε» απαντά η Πολιτεία
Μόλις την περασμένη Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν μεταφερθεί από τη Μόρια σε δομές στην ενδοχώρα περίπου 2.000 πρόσφυγες, οι οποίοι υπάγονται στις ευάλωτες ομάδες και έχουν εξασφαλίσει άσυλο. Παρ’ όλα αυτά παραμένουν εδώ και μήνες εγκλωβισμένοι στη Μόρια, περιμένοντας το άνοιγμα θέσεων σε κάποια από τα hotspots στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Μόνο που αυτή την προσπάθεια δεν τη βλέπουν ούτε οι γονείς ούτε τα παιδιά τους... Ξέρουν πως δεν μπορούν να αλλάξουν το παρελθόν. Νιώθουν πως δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα στο μέλλον.

Αύξηση 80% στο ΒΑ Αιγαίο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Ποντίκι», ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα hotspots των νησιών του ΒΑ Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) από τις αρχές του χρόνου έως και τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου ήταν 18.246 άτομα έναντι 10.696 ανθρώπων πέρυσι. Δηλαδή παρατηρείται αύξηση 80%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αιτήσεις ασύλου κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2018 έφθασαν τις 15.293, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2017 ήταν 11.519.

«Το ζητούμενο», σύμφωνα με την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία μίλησε στο «Π», «είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου», προκειμένου να «τρέξουν» οι «παγωμένες» εδώ και πολλούς μήνες περίπου 17.000 αιτήσεις ασύλου προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

«Η κατάσταση στη Μόρια είναι τραγική. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε μια δομή που δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 3.100 άτομα. Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει το ζήτημα της άμεσης αποσυμφόρησης του hotspot, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων (σ.σ.: μονογονεϊκές οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, θύματα βασανιστηρίων κ.λπ.) προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δίχως να λάβουμε καμιά απάντηση.

»Την περασμένη εβδομάδα υποχρεωθήκαμε να εκδώσουμε το πόρισμα της Ελεγκτικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας σχετικά με το οξύ θέμα της διαχείρισης των λυμάτων από τον καταυλισμό, αφού το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο, ζητώντας την αποσυμφόρηση της δομής εντός 30 ημερών. Ειδάλλως θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη ζητώντας τη διακοπή λειτουργίας του hotspot, για λόγους δημόσιας υγείας» επισήμανε η κ. Καλογήρου. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι αποκλειστικά αρμόδιος για τη λειτουργία και διαχείριση του hotspot είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: