28.9.18

Καταιγίδες σε Αττική και Πελοπόννησο...

Με τον μεσογειακό κυκλώνας «Ζορμπά» να κινείται στο Ιόνιο προς την Πελοπόννησο, θυελλώδεις άνεμοι και βροχοπτώσεις σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, πριν...
επηρεαστούν το Σάββατο και την Κυριακή η Δυτική Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Θεσσαλία και οι Κυκλάδες.

Καταρρακτώδης βροχή ξέσπασε γύρω στις 9 το βράδυ στην Πετρούπολη, είχε όμως σύντομη διάρκεια, Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στον Σαρωνικό, την περιοχή της Κορίνθου, το Λουτράκι, τη Νεμέα και το Κιάτο.

Οι καταιγίδες αναμένεται να είναι έντονες το Σάββατο σε όλη την Αττική.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, η οποία έχει εκδώσει από την Πέμπτη έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σήμερα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο 7-8 μποφόρ και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.

Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφώντα», όπως τον ονομάζει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Για αύριο Σάββατο, προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς την Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι έντασης 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ και θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Την Κυριακή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν σοτο Αιγαίο θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) και θα εξασθενήσουν από αργά το βράδυ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: