20.9.18

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν θα έχετε εκπλήξεις...

Το θέμα των ημερών την περικοπή ή μη των συντάξεων το 2019 σε σειρά ερωτήσεων που δέχθηκε ο υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επανέλαβε ότι για την ελληνική πλευρά το θέμα δεν...
είναι διαρθρωτικό. Όπως είπε η περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε παλιές συντάξεις δεν θα έχει καμία επίδραση μακροπρόθεσμα αφού η δαπάνη των συντάξεων θα βαίνει μειούμενη και το 2020 και το 2030 και το 2040. Με αυτό το δεδομένο τόνισε, ότι ούτε και το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στο ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό. Σχετικά με την συνάντηση του την Τετάρτη στο Βερολίνο τόνισε, ότι τέθηκε και επίσημα το πολιτικό αίτημα για αναστροφή του μέτρου αν και όπως παραδέχθηκε, πριν συζητηθεί το θέμα θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει. "Περιμένω την κατάληξη των διπαραγματεύσεων ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στα κοινωνικά επιδόματα τόνισε ότι και αυτά έχουν μια πολύ μεγάλη σημασία για τους εργαζόμενους και εντάσσονται σε ευρύ πλαίσιο αναδιανομής κρατικών πόρων μετά το τέλος των μνημονίων.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματολογία με τον σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μετά τα μνημόνια ο υπουργός οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος, ότι θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα. Σημείωσε πάντως ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που δημιουργούσαν οι διαδοχικές αξιολογήσεις και η δύσκολη διαπραγμάτευση μέχρι και την επίτευξη της λύσης για το χρέος.

Τόνισε πάντως ότι μετά το τέλος των μνημονίων η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει ομαλοποιηθεί απολύτως και οι προϋπολογισμοί κλείνουν από το 2016 με πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που υπερβαίνουν τους ετήσιους στόχους που είχαν τεθεί από τους δανειστές. Προέβλεψε μάλιστα ότι το 2018 θα έχουμε και πάλι υπεραπόδοση στο στόχο για πρωτογενές 3,5% που το 2019 θα είναι περίπου 900 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρξουν νέοι φόροι ή περικοπές δαπανών.

Σταθεροί όροι

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού που έδωσε το παρών στην εκδήλωση, ξεκαθάρισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν προτίθεται να εκπλήξει τους επενδυτές. «Έχουμε ήδη ανακοινώσει ένα πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο που δεν περιλαμβάνει ιδέες για το τι θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά δράσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που μπορεί κάποιος να ελέγξει», είπε ο υπουργός για να τονίσει ότι για παράδειγμα η συνέχιση και ολοκλήρωση του κτηματολογίου θα δίνει στους μελλοντικούς επενδυτές την ευκολία να ξέρουν τι και που μπορούν να επενδύσουν. «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν θέλει να εκπλήξει. Το πρόγραμμα μας θα είναι γνωστό», κατέληξε ο υπουργός.

Ελληνικό, Εldorado

Στα παράπονα που εκφράστηκαν από επενδυτές σχετικά με τα προβλήματα με την επένδυση της Eldorado στην Χαλκιδική και την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για το Ελληνικό, ο κ. Τσακαλώτος ήταν σαφής.

Σε ό,τι αφορά την Eldorado, είπε χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο κράτος που ισχύουν νόμοι που προστατεύουν το περιβάλλον και πρέπει να όλοι να τους σέβονται.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, τόνισε ότι ήταν απαραίτητο πριν προχωρήσει η επένδυση, να επενεξεταστούν οι περιβαλλοντικοί όροι και οι όροι χρήσης γης, κάτι που ήταν απαραίτητο σε μια τόσο μεγάλη επένδυση.

Σχετικά με το άσχημο κλίμα που δημιουργούν οι δύο αυτές επενδύσεις που καθυστερούν, τόνισε ότι εκτός από αυτές η Ελλάδα έχει να επιδείξει το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με παραδείγματα τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το χώρο της ενέργειας και τα περιφερειακά αεροδρόμια, την επέκταση της σύμβασης για το Διεθνή αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος" και άλλα.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμη και η συμφωνία των Πρεσπών για την FYROM είναι ευκαιρία να γίνει η Θεσσαλονίκη κόμβος για όλα τα Βαλκάνια, ανοίγοντας ευκαιρίες για επενδύσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Σε ερώτηση για την δυσκολία χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπε ότι ζητούμενο τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις αλλοδαπές εταιρίες είναι να έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και ανταγωνιστικά προϊόντα. Τόνισε ότι δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν πλέον και από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που ανακατευθύνθηκαν με το 80% να είναι διαθέσιμα για χρηματοδότηση ΜΜΕ, ενώ πυλώνας χρηματοδότησης θα είναι από εδώ και πέρα και οι συνεταιριστικές τράπεζες.

Μπορούμε να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός οικονομικών είπε ότι η Ελλάδα φυσικά και δεν εφησυχάζει με την ύπαρξη του μαξιλαριού ρευστότητας των περίπου 24 δισ. ευρώ. «Το μαξιλάρι δεν μας καθησυχάζει να μην βγούμε στις αγορές. Μας δίνει το περιθώριο ευελιξίας να διαλέξουμε να βγούμε σε πιο κατάλληλες συνθήκες», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Θύμισε ότι η συμφωνία του Ιουνίου για το χρέος δίνει ένα καθαρό διάδρομο με πολύ χαμηλές αποπληρωμές χρέους που οδήγησαν σε διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Προς επίρρωση των λόγων μάλιστα είπε ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να κοινοποιήσει μια πλήρη επενδυτική στρατηγική για την επόμενη χρονιά...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: