7.9.18

Δεν θα κινδυνέψουν οι δημοσιονομικοί στόχοι...

Κυβερνητικές πηγές στο Reuters...

Σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν αγορές και θεσμοί επιδίδονται κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ώρες, ενόψει των εξαγγελιών στις...
οποίες θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αύριο Σάββατο. Όλα αυτά την ώρα που το Βερολίνο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ τα κλιμάκια των θεσμών θα αφιχθούν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Σε κεντρικό επίπεδο από το Μαξίμου μιλούν για ένα ισορροπημένο πακέτο, που θα αφορά σε μεγάλο βαθμό τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για παροχές που τοποθετούνται στα 800 εκατ. ευρώ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η ενώ η Αθήνα θέλει να εφαρμόσει μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη πολιτική, είναι αποφασισμένη να τηρήσει το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Κανένα από τα μέτρα [που θα ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας] δεν πρόκειται να θέσει εν αμφιβόλω τον πρόσφατο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το πρακτορείο στέκεται και στις προσπάθειες της Αθήνας να αποφευχθεί η εφαρμογή των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις, έχοντας ως «όπλο» την δημοσιονομική υπεραπόδοση. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών που αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο μικροσκόπιο του Βερολίνου το «καλάθι» Τσίπρα

Δεν είναι μόνο οι αγορές που αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Το Βερολίνο, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις μεταμνημονιακές εξελίξεις και προειδοποιεί μάλιστα ότι το πακέτο εξαγγελιών θα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στα φιλοαναπτυξιακά μέτρα και αυτά για την προστασία των κατώτερων στρωμμάτων.

Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα εξήλθε από το πρόγραμμα, αλλά πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις. Η έξοδος είναι μεν ορόσημο, αλλά ο τελικός στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά όλοι μας», είπε και πρόσθεσε:«Η ενίσχυση των κοινωνικών εργαλείων για τη βοήθεια των αδυνάμων είναι απολύτως κατανοητή, από την άλλη όμως το δίδαγμα της ατζέντας 2010 είναι ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι εκείνη η οποία παράγει ανάπτυξη, διότι έτσι μπορεί να δώσεις περισσότερα. Κάθε ευρώ που κερδίζει μια ανθούσα οικονομία μπορεί να διατεθεί για κοινωνική ενίσχυση. Γι' αυτό και το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς τη Θεσσαλονίκη, στο λόγο του κ. Τσίπρα, για να πληροφορηθούμε τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να βρεί τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην -απολύτως κατανοητή- κοινωνική πολιτική και την προσανατολισμένη στο μέλλον πολιτική ανάπτυξης και επενδύσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι αν βρεθεί το κατάλληλο μείγμα η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να προχωρήσει. Όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες έχουν ανοδική πορεία και όλοι ευχόμαστε να ισχυροποιηθούν. Αν συνεχιστεί με συνέπεια αυτή η πολιτική, τότε θα μπορέσουν και οι πολίτες να απολαύσουν τους καρπούς της επιτυχίας στο ορατό μέλλον»...

newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: