5.9.18

Τι θα γίνει με τις συντάξεις;...


«Οι υπουργοί του Eurogroup θα λάβουν τις αποφάσεις για τις συντάξεις αφού δουν την πλήρη δημοσιονομική εικόνα. Οι τελευταίες συζητήσεις, άλλωστε, για το θέμα έγιναν το 2017, υπό εντελώς διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες». Το μήνυμα αυτό που...
έστειλε χθες αξιωματούχος της Ευρωπσικής Επιτροπής μεταφράζεται από τους πλέον αισιόδοξους του κυβερνητικού επιτελείου ως το «προτελευταίο βήμα για την οριστική ακύρωση» των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών.Για τους πιο επιφυλακτικούς σηματοδοτεί μεν ένα «ανοιχτό παράθυρο» για την αναστολή του μέτρου, σε μια διαβούλευση όμως που παραμένει ακόμη αμφίρροπη.

Όποια εκτίμηση  κι εάν ισχύει, τα δεδομένα είναι δύο: Η πολιτική απόφαση για την ακύρωση των ψηφισμένων μειωσεων στις συντάξεις είναι οριστικά ειλημμένη και θα προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Εκείνο που παραμένει ακόμη ανοιχτό είναι η μορφή της προαναγγελίας αυτής, καθώς η βασική πρόθεση, και το ιδανικό σενάριο, για την κυβέρνηση είναι η αναστολή του μέτρου να γίνει σε συμφωνία με τους θεσμούς. Τούτο σημαίνει πως το θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δανειστών που φθάνουν στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, θα συζητηθεί στο Eurogroup του Οκτωβρίου και οι τελικές αποφάσεις θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου.


Κατά συνέπεια, και με οδηγό πάντοτε αυτό το σενάριο, η διαχειριση που επιλέγεται είναι προσεκτική, με σχετική ισορροπία μηνυμάτων προς το εσωτερικό και εξωτερικό ακροατήριο, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν «αρνητικά αντανακλαστικά από τον σκληρό άξονα των δανειστών».

Στην πραγματικότητα, και όπως επισημαίνουν στο Tvxs.gr πηγές με γνώση των διεργασιών, η προσοχή και οι προβληματισμοί της κυβέρνησης δεν αφορούν το ΔΝΤ. Η αρνητική θέση του Ταμείου στην ακύρωση της περικοπής των συντάξεων θεωρείται δεδομένη και είναι αναμενόμενη, ο ρόλος όμως που έχει πλέον το ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποπτεία είναι «εμφανώς επικουρικός και μη καθοριστικός», όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Ανησυχία δεν υπάρχει ούτε και για τη στάση της Κομισιόν - αντιθέτως τόσο ο Πιερ Μοσκοβισί όσο και παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχουν μεταφέρει στην Αθήνα την πρόθεση της Επιτροπής να επιδείξει «ευελιξία» υπό το φως και των θετικών δημοσιονομικών δεδομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, κινείται και η χθεσινή δήλωση του ευρωπαίου αξιωματούχου ότι σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ, το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 3,8% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ήδη ένα δημοσιονομικό περιθώριο της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι κυβερνητικοί προβληματισμοί, και οι επακόλουθοι προσεκτικοί χειρισμοί εστιάζουν σε δύο μέτωπα - στις αγορές και στον γερμανικό παράγοντα.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές στόχος είναι η απόφαση για ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις να μην εκληφθεί ως υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις και εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων - γεγονός, που θα μπορούσε να προκαλέσει εκτίναξη των spreads και απαγορευτικό κόστος δανεισμού. Ως εκ τούτου, το μήνυμα που θα επιχειρηθεί να σταλεί είναι πως η ίδια η δημοσιονομική υπεραπόδοση - τεκμηριωμένη και αποδεδειγμένη - επιτρέπει την αναστολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας που ήταν, ούτως ή άλλως, προληπτικά και, στον πυρήνα τους, άκρως αντιαναπτυξιακά.

Σχετικά με τη γερμανική στάση το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό και έχει να κάνει με την πάγια αρνητική θέση απέναντι στην Ελλάδα των σκληρών «παικτών» του Βερολίνου - κυρίως των Χριστιανοκοινωνιστών της συγκυβέρνησης και των Φιλελεύθερων της αντιπολίτευσης. Οι παράγοντες αυτοί είναι δεδομένο ότι θα πιέσουν εκ νέου τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών 'Ολαφ Σολτς «να μην χαριστεί στους Έλληνες» κι εδώ το κακό σενάριο θα ήταν μια νέα εμπλοκή στο Eurogroup ανάλογη με εκείνη που προκάλεσε το καλοκαίρι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά - ένα μέτρο κόστους μόλις 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση ποντάροντας σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις - από τα στοιχεία για το υπερπλεόνασμα που θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο έως την αναβάθμιση από την Moody’s που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου - αισιοδοξεί ότι αυτό το σενάριο δεν θα υλοποιηθεί. Ακόμη όμως και στην αρνητική εκδοχή ενός νέου μπλόκου, απολύτως έγκυρες πληροφορίες λένε οτι η πολιτική απόφαση δεν θα αλλάξει: Οι συντάξεις δεν θα μειωθούν ακόμη κι εάν υπάρξει αντίδραση από τον σκληρό γερμανικό άξονα και το Eurogroup και, μάλιστα η αναστολή των περικοπών δεν θα έχει προσωρινό αλλά μόνιμο χαρακτήρα. Ήτοι, οι περικοπές δεν θα «μετατεθούν» στο μέλλον αλλά θα ακυρωθούν οριστικά γιατί «αποδεδειγμένα, δεν είναι αναγκαίες», όπως λέει πηγή με γνώση των οικονομικών και δημοσιονομικών δεδομένων.

Εν ολίγοις δηλαδή, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει αμετάκλητα να προχωρήσει με οδηγό το «πορτογαλικό μοντέλο» άρσης της λιτότητας - ένα μοντέλο που από αρκετούς ερμηνεύεται και ως άτυπο δεδικασμένο σε ό,τι αφορά τον περιορισμένο βαθμό παρέμβασης που έχουν οι δανειστές στην μεταμνημονιακή εποπτεία...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: