5.9.18

Ασφάλεια made in USA...

...για τις μέρες της ΔΕΘ...

Αμερικανική αποστολή - «μακεδονομάχοι» - αναρχικοί, το «τρίγωνο» που προκαλεί πονοκέφαλο στην ΕΛ.ΑΣ., με...
αυξημένα αστυνομικά μέτρα στη ΔΕΘ και ασφυκτικό κλοιό στην πόλη. Δικαίωμα «εποπτείας» και σε πράκτορες του FBI που βρίσκονται εδώ και μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Είναι γεγονός ότι η φετινή 83η ΔΕΘ, από πλευράς μέτρων ασφαλείας τουλάχιστον, δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενες.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας με ενισχυμένη επιχειρηματική και πολιτική αποστολή επιβάλλει από μόνη της στην ΕΛ.ΑΣ. αυξημένα μέτρα ασφαλείας τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάστηκαν με τη συμμετοχή αξιωματικών αμερικανικών υπηρεσιών.

Πράκτορες του FBI πήραν μέρος σε σειρά συσκέψεων που έγιναν στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, τους δόθηκε δικαίωμα «εποπτείας» στα κέντρα επιχειρήσεων και στις κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. στη συμπρωτεύουσα για τις μέρες λειτουργίας της 83ης ΔΕΘ.

Τα... κόκκινα πανιά

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στη συμπρωτεύουσα θα είναι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, που θα εγκαινιάσει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα τη φετινή Διεθνή Εκθεση.

Ο Γουίλμπουρ Ρος είναι Αμερικανός δισεκατομμυριούχος που το 2014 είχε επενδύσει στη Eurobank, ενώ η εταιρεία του είχε συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση των κυπριακών και των ιρλανδικών τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, όρισε δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων, την ημέρα των εγκαινίων, η μία (Χριστίνα Καπαμά) θα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων στο αστυνομικό μέγαρο και η άλλη (Αργυρή Κοτίνα) δίπλα στις αστυνομικές δυνάμεις που θα επιχειρούν στη ΔΕΘ.

Οι «μακεδονομάχοι» αποτελούν μια άλλη παράμετρο για τον σχεδιασμό των φετινών μέτρων τάξης, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν σε παλαιότερες κινητοποιήσεις, στις οποίες οι αστυνομικοί είχαν να σκεφτούν μόνο τις συνδικαλιστικές πορείες, τους αγρότες και τις αντεξουσιαστικές ομάδες.

Στο κομμάτι αυτό, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδιαίτερη εμπειρία από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ. και, παρά τον αυξημένο αριθμό των περίπου 5.000 αστυνομικών που θα έλθουν και από άλλες πόλεις, θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή.

Ανάμεσα σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος υποκινείται από απλό πατριωτισμό, υπάρχουν δυστυχώς πολλοί «θερμοκέφαλοι», σαν αυτούς που είχαν επιτεθεί στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, είτε οργανωμένοι χρυσαυγίτες που δεν χάνουν ευκαιρία να δυναμιτίζουν τέτοια πλήθη, προκαλώντας συγκρουσιακό κλίμα.

Στα «δύσκολα» της διαχείρισης αυτού του κομματιού συμπεριλαμβάνεται και το ότι αρκετοί αστυνομικοί βλέπουν με συμπάθεια αυτόν τον κόσμο που ρέπει προς την Ακροδεξιά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει...

Για το θέμα αυτό, εξάλλου, η «Εφ.Συν.» έχει αναφερθεί έως και με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τις προηγούμενες μέρες, αναλύοντάς το εκτενώς.

Ανακουφιστικό, πάντως, για την ΕΛ.ΑΣ. ότι τουλάχιστον ο «Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία», μέσω Facebook, ανακοίνωσε τη ματαίωση της συναυλίας για τη Μακεδονία την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, παραδεχόμενος την «προβοκατόρικη δράση ακροδεξιών».

Επικίνδυνη παράμετρος

Τρίτος πόλος ανησυχίας για την αστυνομία, η συμμετοχή των αντεξουσιαστικών ομάδων στις κλασικές συνδικαλιστικές πορείες, από τις οποίες συνήθως αποκόπτονται, ταμπουρώνονται στην πανεπιστημιούπολη και προκαλούν επεισόδια.

Ο «κλεφτοπόλεμος» αυτός θεωρείται ρουτίνα από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., κρατάει συνήθως λίγες ώρες και αφήνει πίσω του καμένους κάδους απορριμμάτων και μερικά σπασμένα μπουκάλια μπίρας που εκτοξεύονται προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ με τη μορφή μολότοφ. Μόνο που αυτή τη φορά προστίθεται μια ακόμη παράμετρος.

Οι αστυνομικοί ανησυχούν μήπως κάποιες οργανωμένες αναρχικές ομάδες συναντηθούν με «μακεδονομάχους».

Σε μια τέτοια περίπτωση, η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη και η κλιμάκωση για την πρόκληση εκτεταμένων επεισοδίων στην πόλη πολύ πιθανή. Βεβαίως, ανάμεσα στον κόσμο θα υπάρχουν αστυνομικοί με πολιτικά, όμως, για έμπειρους αντεξουσιαστές, οι «ασφαλίτες» είναι εύκολα εντοπίσιμοι...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: