20.10.18

Οι... σκελετοί στο ντουλάπι της Νέας Δημοκρατίας...













Άντα Ψαρρά

Το μεγάλο σκάνδαλο των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ δεν είναι απλά τα ιλιγγιώδη ποσά που δόθηκαν επί δεκαετίες. Το σκάνδαλο είναι ότι...
οι μυστικές δαπάνες που υποτίθεται ότι προορίζονταν για την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων στο εξωτερικό –και ακριβώς για τον λόγο αυτό– ήταν και μυστικές και απόρρητες, δόθηκαν με τα τσουβάλια κυρίως από τη Ν.Δ. στο εσωτερικό της χώρας! Ουδείς λόγος υπήρχε να δοθούν και ουδείς λόγος να είναι απόρρητες.

Το πάρτι ήταν συνεχές, οι τρόποι παράκαμψης των ελέγχων ιδιαίτερα ευφάνταστοι, ενώ όταν το θέμα έφτανε σε ονοματεπώνυμα –κατά κύριο λόγο– δημοσιογράφων, όλες οι έρευνες πήγαιναν στο αρχείο. Ο νόμος 3566/ 2007 δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να αναθέτει σε πρόσωπα (συνήθως διπλωμάτες) της εμπιστοσύνης του εκάστοτε ΥΠ.ΕΞ. τον ρόλο του ελέγχου στα παραστατικά, τα οποία αμέσως μετά καταστρέφονταν. Σύμφωνα με εύστοχο δημοσίευμα του ISKRA (3/1/2018), «Κάποιοι διπλωμάτες, μάλιστα, με σκωπτική διάθεση την αποκαλούσαν “επιτροπή εκκαθάρισης” ή αλλιώς “επιτροπή καταστροφής στοιχείων και συσκότισης”».

Κονδύλια υπέρ φανατισμού

Σειρά ερευνών του «“Ιού” της Ελευθεροτυπίας», την εποχή που υπήρχε η μεγάλη αναταραχή για τα κονδύλια που εξασφάλιζαν την απαραίτητη δημοσιογραφική στράτευση στα λεγόμενα εθνικά θέματα, ανέδειξαν με ποιο τρόπο φανατίστηκε η κοινή γνώμη για το λεγόμενο μακεδονικό ζήτημα. Ενας βασικός μηχανισμός παραγωγής της εθνικιστικής έξαρσης του 1992 υπήρξαν τα διαβόητα μυστικά κονδύλια του ΥΠ.ΕΞ. Χάρη σ’ αυτά, μια μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων «ενθαρρύνθηκε» να υιοθετήσει την πιο αδιάλλακτη, ανιστόρητη και πολιτικά καταστροφική «πατριωτική» γραμμή, για ένα ζήτημα που μέχρι τότε ουδόλως απασχολούσε τους πολίτες.

Οπως αποκαλύφθηκε τα επόμενα χρόνια, οι απόρρητες δαπάνες της «Υπηρεσίας Ενημέρωσης» του ΥΠ.ΕΞ. επί υπουργίας Σαμαρά εκτινάχθηκαν στα ουράνια (από 194 εκατομμύρια δρχ. το 1990 σε 714 εκατομμύρια το 1991 και σε 290 κατά το πρώτο τρίμηνο του 1992), για να ξεφουσκώσουν δραστικά μετά την αποπομπή του (μόλις 35 εκατομμύρια για το υπόλοιπο 1992).

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και οι «απόρρητες δαπάνες» που διατέθηκαν «με εντολή του κ. υπουργού», το συνολικό ύψος των οποίων επί Α. Σαμαρά έφτασε το 1.981.735.000 δρχ. Παρόλο που το ζήτημα των «μυστικών κονδυλίων» αναδείχθηκε σε μείζον πολιτικό θέμα της εποχής, ελάχιστα ήρθαν τελικά στο φως, καθώς ο Σαμαράς φρόντισε να καταστρέψει –για λόγους «εθνικής ασφαλείας» (;)– όλα τα σχετικά παραστατικά πριν παραδώσει το υπουργείο.

Τα μυστικά κονδύλια του «Μακεδονικού»

Οι διαμάχες μεταξύ Κων/νου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά το 1992, που οδήγησαν στην αποπομπή του δεύτερου από το ΥΠ.ΕΞ., άφησαν σκοτεινό το κομμάτι που αφορούσε τα μυστικά κονδύλια. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι για την εξιχνίαση ασχολήθηκαν η κυβέρνηση, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η ΕΣΗΕΑ. Τα ποσά σύμφωνα με την πλευρά Μητσοτάκη ξοδεύτηκαν σε εκδότες και δημοσιογράφους, με στόχο την προσωπική προβολή του φιλόδοξου ΥΠ.ΕΞ., ενώ η πλευρά Σαμαρά κατηγορούσε τον Κων/νο Μητσοτάκη για εκστρατεία λάσπης, υποστηρίζοντας ότι με εθνοφελή (!) τρόπο είχε χειριστεί αυτά τα κονδύλια.

Σε κάθε περίπτωση, μικρή σημασία είχαν τα επιχειρήματα των δύο πλευρών δεδομένου ότι πριν αναλάβει ο ίδιος ο Μητσοτάκης το ΥΠ.ΕΞ. (13.4.1992) είχαν καταστραφεί τα παραστατικά. «Τα τελευταία παραστατικά για δαπάνες 603 εκατ. δρχ. είχαν καταστραφεί, σύμφωνα με δήλωση του κ. Σαμαρά, στις 17.3.1992. Το μόνο που έμενε για να διερευνηθεί η υπόθεση ήταν οι συνολικές δαπάνες και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που είχαν χειριστεί τη χρηματοδότηση αυτή. Ομως αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι έμπιστοι κάθε πλευράς. Ο Μανώλης Καλαμίδας του κ. Σαμαρά και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος του κ. Μητσοτάκη» («Ελευθεροτυπία», 13.12.2009).

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως υπό τη μορφή σκανδάλου μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο νέος ΥΠ.ΕΞ. (αργότερα ΠτΔ) Κ. Παπούλιας, μόλις ανέλαβε, είχε αναθέσει διενέργεια ΕΔΕ σε πρώην δικαστικό, η οποία δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο καταλογισμό ευθυνών, αλλά μόνο σε καταγραφές ποσών ανά έτος, με μεγάλη αυξητική τάση και πάντα υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αρχικές πιστώσεις. Το 1993 δαπανήθηκαν 7 δισ. δραχμές μέχρι την ημέρα των εκλογών, ενώ η αρχική πίστωση ήταν 4 δισ. δραχμές. Κανείς δεν είχε παράπονο!


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: