25.10.18

Ατομική υποχρέωση η υποβολή «πόθεν έσχες»...

Με κύριο αίτημα να προβλεφθεί η ατομική ευθύνη στην κατάθεση των δηλώσεων από δημοσιογράφους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στο...
«πόθεν έσχες», που βρίσκεται στη Βουλή, εμφανίστηκαν στην αρμόδια Επιτροπή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ. 

Στον ισχύοντα νόμο δεν υπάρχει ρητή αποσαφήνιση και η υποχρέωση δήλωσης «πόθεν έσχες» απευθυνόταν στην ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΠΗΤ, την ΠΟΕΣΥ και άλλες Ενώσεις. 

Την περασμένη Τρίτη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, η μεν ΠΟΕΣΥ κατέθεσε συγκεκριμένο υπόμνημα με τις θέσεις της ομοσπονδίας, ενώ από την ΕΣΗΕΑ συμμετείχε η πρόεδρος της ένωσης Μαρία Αντωνιάδου.

Στη συζήτηση που έγινε αποκαλύφθηκε πως τόσο οι δημοσιογραφικές Ενώσεις όσο και η ΠΟΕΣΥ πριν από δύο χρόνια έγιναν αποδέκτες αιτήματος από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, με το οποίο απαιτούσε να της αποσταλούν κατάλογοι των μελών τους που υποχρεούνται σε κατάθεση «πόθεν έσχες» με τον αριθμό φορολογικού μητρώου! 

Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις, δηλαδή, αντιμετωπίζονταν από τις κρατικές αρχές ως φορείς του Δημοσίου. Η ΠΟΕΣΥ επεσήμανε στην Επιτροπή της Βουλής πως αυτή η πρακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς πρόκειται για συνδικαλιστικές Ενώσεις στις οποίες απαγορεύεται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να τηρούν αρχεία με προσωπικά στοιχεία, όπως τον αριθμό φορολογικού μητρώου. 

Κατατέθηκε μάλιστα πως στο παρελθόν, μετά από προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την ΕΣΗΕΑ, αυτή έκρινε πως είναι νόμιμη η καταχώρηση προσωπικών δεδομένων – στοιχείων στο αρχείο της, αλλά ελέγχεται η δημοσιοποίησή τους. 

Για όλους αυτούς τους λόγους οι Ενώσεις ζήτησαν στη Βουλή να αποσαφηνιστεί στις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου πως η υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» αφορά κάθε μέλος των Ενώσεων, χωρίς την παρεμβολή των συνδικαλιστικών ενώσεων...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: