19.10.18

Ν.Δ. εναντίον ΣΥΡΙΖΑ...

...όπως αντιβενιζελικοί εναντίον Βενιζέλου...

Με σκληρή επίθεση στη Ν.Δ. και δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και ότι η χώρα θα βγει στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε χθες στη...
Βουλή των προβλέψεων του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε ανοιχτά την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επί ένα μήνα «σπεκουλάρει» με τις τράπεζες, με μόνο στόχο την εξουσία και όχι το καλό της χώρας.

«Είναι το πρώτο κόμμα που πήγε από το πελατειακό σύστημα και τον παλαιό κομματισμό στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του σοβαρού συντηρητικού κόμματος» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έχουν διαψευστεί οι εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Οπως είπε, η Ν.Δ. υποστήριζε αρχικά ότι θα μειωθούν οι συντάξεις και τώρα σταδιακά το ανακαλεί, ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές της ότι θα πέσουν έξω και στο δεύτερο επιχείρημά τους, δηλαδή για την αποτυχία της εξόδου στις αγορές. «Μην επενδύσετε σε αυτό, γιατί θα βγούμε», είπε μεταξύ άλλων.

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αυτή τη φορά είχε η επιλογή του Ευκλείδη Τσακαλώτου να δηλώσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το κυβερνών κόμμα είναι η συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης του Ελευθερίου Βενιζέλου, θέτοντας σκληρές διαχωριστικές γραμμές με τη Δεξιά.

«Ετσι ήταν η Δεξιά. “Να πάει εις τον διάβολον η χώρα” για να βγείτε εσείς στην εξουσία. Αυτό αποδεικνύει από το 1920 μέχρι τώρα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Ο υπουργός αφηγήθηκε ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ασία διάβασε το βιβλίο του Μαυροκορδάτου για τον εθνικό διχασμό, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η απόλυτη απόρριψη»

«Η ιδρυτική αρχή του αντιβενιζελισμού υπήρξε η ολοκληρωτική και απόλυτη απόρριψη του Βενιζέλου. Ο Γιώργος Βλάχος συμπυκνώνει την ουσία της παράταξής του γράφοντας το 1920 “ημείς, οτιδήποτε κι αν συμβεί στην χώραν αυτήν, δεν θέλουμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο”. Τι δεν καταλάβατε;».

Η κίνηση αυτή του επικεφαλής της αριστερότερης πτέρυγας του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ (53+) αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης, επίσης συμβολικής, επιλογής. Πριν από λίγο καιρό στη Βουλή είχε αμφισβητήσει ανοιχτά, μπροστά στους βουλευτές της ΔΗΣΥ, ότι το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η ισχυρότερη αντίδραση δεν ήρθε από τα έδρανα της Ν.Δ., αλλά από τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΔΗΣΥ), ο οποίος «σύστησε» στον υπουργό να μην ασχολείται με αυτά τα βιβλία.

«Τα βιβλία είναι για όλους, κ. Λοβέρδο. Δεν είναι του ΠΑΣΟΚ τα βιβλία. Ντροπιάζετε τους πανεπιστημιακούς με αυτά που λέτε», αντέδρασε έντονα ο κ. Τσακαλώτος.

Στη συνέχεια ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στα βελτιωμένα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας (ανάπτυξη, μείωση ανεργίας), προκαλώντας τις επικρίσεις του Δημήτρη Σταμάτη (Ν.Δ.).

«Νομίζω ότι ο κόσμος των αστών περιμένει κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι προσφέρετε σε αυτή τη χώρα», του απάντησε δηκτικά ο κ. Τσακαλώτος.

Το βάρος της αντιπαράθεσης με τον υπουργό ανέλαβε να σηκώσει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης. Αναφερόμενος στο α’ εξάμηνο του 2015, σημείωσε ότι «εάν υιοθετούσα, που φυσικά δεν το κάνω, την προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου, θα μπορούσα να πω εσφαλμένα ότι η δική σας παράταξη έστειλε τη χώρα στον διάβολο».

Για τον λόγο αυτό, αφού υπενθύμισε στον υπουργό Οικονομικών ότι η Ν.Δ. στήριξε στη Βουλή το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. εκείνο το καλοκαίρι, τόνισε: «Ας τα αφήσουμε όλα αυτά και ας μην αμφισβητούμε ο ένας τον πατριωτισμό του άλλου. Εκεί που κρινόμαστε είναι στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας»...

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: