8.10.18

Μετά τα Σκόπια έρχεται η σειρά της Κύπρου;...


Πολύ περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Κύπρο, μετά την αποτυχία της επίλυσης του Σκοπιανού. Παράγοντες στην Ελλάδα και στην Κύπρο συνδέουν τα...
δύο θέματα, αν και η προσωπική μου γνώμη είναι διαφορετική. 

Η απόφαση του προέδρου του δεξιού και φιλοδυτικού Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, να συνταχθεί απόλυτα με τις θέσεις του «κομμουνιστικού” ΑΚΕΛ, το οποίο την ίδια στιγμή παρουσιάζεται αντιαμερικανικό -αλλά δεν είναι- ελήφθη κατά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, χωρίς αυτή αναγκαστικά να είναι και θέση των Αμερικανών αξιωματούχων με τους οποίους συναντήθηκε. ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ. 

Βασικά, τούτη τη στιγμή, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να πάνε καλά τα θέματα της ενέργειας και να πραγματοποιηθούν κανονικά οι έρευνες και οι γεωτρήσεις του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, Exxon Mobil. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκατέλειψαν τις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού, φοβούνται πάντα την αποτυχία σε ένα δημοψήφισμα. Όπως συνέβη με το Σκοπιανό, όπως συνέβη και στην Κύπρο, τον Απρίλιο του 2004. 

Γνωρίζουν και κάτι άλλο: ότι όσο οι σχέσεις τους με την Τουρκία είναι στο ναδίρ, δεν έχουν την παραμικρή επιρροή στον Ταγίπ Ερντογάν. 

Πιστεύω ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έδρασε βάση σχεδίου πριν αναχωρήσει για την Αμερική. Και απλά θέλησε να συνδέσει την επίθεση του εναντίον του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, επειδή δήθεν εγκατέλειψε τη φιλοτουρκική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με την Ουάσιγκτον. Ως γνωστόν, ο κ. Νεοφύτου είναι πονηρός, αλλά τις πλείστες φορές δεν μπορεί να κρύψει την «προβοκάτσια» του. 

Τι ακριβώς συμβαίνει: 

Κατ’ αρχάς, στους διπλωματικούς κύκλους κυκλοφορούσε μία φήμη ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη Λευκωσία, θα επιχειρούσε να λύσει το Κυπριακό, αμέσως μόλις «καθάριζε» με το Σκοπιανό. Όμως, τα πράγματα με το δημοψήφισμα δεν πήγαν καθόλου καλά, και αποδείχθηκε ότι και στη γειτονική χώρα, και στην Ελλάδα, το ίδιο περίπου ποσοστό πληθυσμού απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Μιχάλη Ιγνατίου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: