12.10.18

Γιούνκερ: Η Ιταλία δεν τιμά τον λόγο της...


Συστάσεις προς την Ιταλία, τρεις μέρες προτού υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν, απηύθυνε εκ νέου σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλώντας τη...
Ρώμη να μην βάλει σε περιπέτειες την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Παράλληλα, έδειξε ανοιχτά την πόρτα εξόδου στον ακροδεξιό Βίκτορ Όρμπαν απ' τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε για την Ιταλία ότι «δεν κρατά τον λόγο της». «Δεν έχω τίποτα με τη Ρώμη, αντιθέτως την αγαπώ. Ας σταματήσει να μας περιγράφει ως ψυχρά τέρατα, κλεισμένα σε ένα διευθυντήριο, και αναίσθητους απέναντι στις εκκλήσεις των πολιτών», τόνισε απαντώντας στα πρόσφατα σχόλια του Σαλβίνι κατά την συνάντησή του με τη Λεπέν.

Έτσι απευθύνει νέα έκκληση στις ιταλικές αρχές «να σεβαστούν τους κανόνες για να μην θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Αφήνοντας κατά μέρος τις δημόσιες αψιμαχίες μεταξύ Ρώμης και Παρισιού, ο Γιούνκερ εξηγεί ότι «υπάρχουν πολλά περισσότερα απ' τις απλές σκιές ανάμεσα στην ιταλική περίπτωση και σε αυτό και του προηγούμενου γαλλικού», κάνοντας έτσι μια αναφορά στα γαλλικά δημοσιονομικά δεδομένα πριν μια δεκαετία, προτού επανέλθει εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, η Γαλλία δεν έχει κάνει κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει το δικό της έλλειμα. Πάντα τηρούσε τον λόγο της, παρόλο που δεν είναι μια απλή χώρα. Η Ιταλία, απ' την πλευρά της, δεν τον τηρεί. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για έλλειμμα στο 0,8% για το 2019 και η καινούργια το ανεβάζει στο 2,4% του ΑΕΠ, υπογραμμίζει ο Γιούνκερ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ματέο Σαλβίνι. «Ο Γιούνκερ ας ασχοληθεί με τον φορολογικό παράδεισο, το Λουξεμβούργο και ας σταματήσει να καθυβρίζει τους Ιταλούς και την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνησή τους», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκας.

«Για μια ακόμη φορά εκπλήσσουν οι δηλώσεις του Γιούνκερ, ο οποίος από την μια λέει ότι αγαπά την χώρα μας, και από την άλλη ζητά και πάλι λιτότητα, δικαιολογώντας την με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που είχε λάβει η κυβέρνηση Τζεντιλόνι», τονίζουν οι βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων. Κατηγορούν, δε, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι «δεν έχει κατανοήσει τους μηχανισμούς της Δημοκρατίας».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία διαβεβαιώνει ότι η Ιταλία είναι αποφασισμένη «να ακολουθήσει το δρόμο προς τη μείωση της αναλογίας χρέους /ΑΕΠ».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί, ο Ιταλός υπουργός, που είχε τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του, είπε ότι του παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού υπό το πρίσμα της οικονομικής ανάπτυξης στην Ιταλία.

«Προφανώς μιλήσαμε για όλα» εξήγησε ο Τρία, με τον Μνουτσίν να σχολιάζει μέσω Twitter ότι ήταν μια «εποικοδομητική» συνάντηση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αναφέρθηκε στον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, λέγοντας ότι «δεν έχει πια θέση» στο κόμμα.

«Παρόλο που τον σέβομαι ως άνθρωπο, βλέπω πολλές ασυμβατότητες ανάμεσα στα λόγια του και τις δημοκρατικές αξίες στις οποίες βασίζεται η οικογένεια του EPP», δήλωσε ο Γιούνκερ στη Le Monde και πρόσθεσε: «εκτός εάν μας εγγυηθεί ότι σέβεται τις στοιχειώδεις αξίες και το εκλογικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: