24.10.18

Από το καντόνι της Ελβετίας στο κελί του Κορυδαλλού...

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ή μάλλον ήταν ένας μπον βιβέρ της εποχής του. Γιος του νομικού Παναγιώτη Πανόπουλου και της νομικού Ευαγγελίας Παπαντωνίου, της πρώτης γυναίκας που...
έγινε ποτέ Γενική Διευθύντρια στην ιστορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Έχοντας δε τις καλύτερες μορφωτικές προσλαμβάνουσες, με σπουδές αξιοζήλευτες στα καλύτερα ιδρύματα παγκοσμίως, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Έχοντας λοιπόν σπουδές στα Οικονομικά σε Αθήνα και Ουισκόνσιν, στην Ιστορία στη Σορβόννη και διδακτορικό Οικονομικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, παράλληλα με την πολιτική του δράση που ξεκίνησε από το ΚΚΕ Εσωτερικού (μέχρι το 1980), ήταν ένα χρυσό πολιτικό χαρτί για το νέο και πολλά υποσχόμενο τότε ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείται ο εκφραστής της ελληνικής οικονομικής πολιτικής για την ένταξη στην ΟΝΕ, ενώ ήταν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής της χώρας για πάνω από 25 χρόνια σε νευραλγικά πόστα. Θυμίζουμε για τους νεότερους ότι ήταν ο μακροβιότερος Υπουργός Οικονομίας της Μεταπολίτευσης (Υπουργός Εθνικής Οικονομίας το 1994 και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 1996 έως τον Οκτώβριο του 2001) αλλά και Υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004*.

Ως «τσάρος» της Οικονομίας συνδέθηκε με την κυβέρνηση Σημίτη όσο λίγοι, ενώ επί των ημερών του γύρω στους 1,5 εκ άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους στο Χρηματιστήριο.

Επιπροσθέτως, καταδικάσθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος εξαιτίας της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. Η θέση του Υπουργού Αμύνης τελικά μυρίζει μπαρούτι και δείχνει να πληρώνεται πάλι με “αίμα”…

Και ερχόμαστε στο σήμερα.

Ο πάλαι ποτέ ισχυρός πολιτικός άνδρας βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα, καθότι η ιστορία που ξεκίνησε το 2012 όχι απλά δεν είχε κλείσει ποτέ αλλά φαίνεται πιο καυτή από ποτέ.

Η πολυτελής καθημερινότητα

Κάνοντας μια ζωή για πολλούς ονειρεμένη, ο Γιάννος Παπαντωνίου συνήθιζε να απολαμβάνει μια καθημερινότητα ακριβή, στην πλούσια τριώροφη μονοκατοικία της Κηφισιάς που αγοράσθηκε το 1998 –επί της Υπουργίας του- με θερμαινόμενη πισίνα και σε οικόπεδο μισού στρέμματος.

Αντίστοιχης πολυτέλειας και το εξοχικό τους στη Σύρο, στη θέση Τρία Λαγγόνια, όπου 5 στρέμματα και μία διώροφη εξοχική κατοικία 224 τ.μ. φρόντιζαν για τους ιδιοκτήτες και τους επιφανείς φίλους τους να περνάνε τα καλοκαίρια τους αξέχαστα. Αν σκεφτεί κανείς ότι η εκτιμώμενη αξία φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι και το ιδιωτικό λιμάνι που ήταν στα σχέδια θα ταίριαζε απόλυτα.

Πέραν αυτών των ιδιαίτερα αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων, ο πρώην υπουργός έχει γνωστά στην κατοχή του ακόμα τρία πολυτελή διαμερίσματα στο Κολωνάκι, με ένα από αυτά να είναι η βάση δράσης του επιτελείου του.

Η μετεγκατάσταση στην Ελβετία

Μην μπαίνοντας όμως το σκάνδαλο Λαγκάρντ στο «συρτάρι», ο Παπαντωνίου μετά της δεύτερης συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα πάτρια και να μετεγκατασταθούν στη «φτωχή» πλην «τίμια» Ελβετία. Δίπλα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς που τους έβαλαν εξαρχής στο μάτι του κυκλώνα.

Εκεί λοιπόν στο καντόνι Champel ξεκίνησαν μια νέα ζωή, μαζί και με τον γιο του Ιάσονα που σπουδάζει στη Γενεύη. Το ημερολόγιο έδειχνε 2017.

Χάριν ιστορίας, η Σταυρούλα Κουράκου εργάσθηκε ως γραμματέας του Γιάννου Παπαντωνίου. Υπήρξε η δεύτερη σύζυγος μετά την απώλεια της πρώτης του συμβίας Λίας Καρτάλη, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχημένη πολιτική διαδρομή του και ανάδειξής του ως μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές φιγούρες των προηγούμενων δεκαετιών.

Με τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ, τον Οκτώβριο του 2012, εντοπίστηκε λογαριασμός ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC στο όνομα της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου. Για αυτό ο Γιάννος Παπαντωνίου καταδικάστηκε πρωτόδικα για το πλημμέλημα της «ψευδούς υποβολής πόθεν έσχες» καταβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών, με το κόστος της εξαγοράς να είναι 10 ευρώ η μέρα (σύνολο 14.600 ευρώ).

Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2015, το Εφετείο σε δεύτερο βαθμό μείωσε το πρόστιμο από 100 σε 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ η εξαγορά της ποινής παρέμεινε 14.600 ευρώ (10 ευρώ για κάθε μέρα).Το πρόστιμο και η εξαγοράσιμη ποινή τότε επικυρώθηκαν και από τον Άρειο Πάγο, με την υπόθεση να εκκρεμεί, καθώς ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός επιμένει πως το ποσό έχει δηλωθεί και εισαχθεί στην Ελλάδα με απόλυτη διαφάνεια, βάσει και των διατάξεων του νόμου Αλογοσκούφη και ότι η όλη υπόθεση στερείτο σοβαρότητας.

Σήμερα μαθαίνουμε ότι το ποσό στους ελβετικούς λογαριασμούς δεν είναι 1,3 αλλά 3.5 περίπου εκατομμύρια ευρώ (4 εκατ. ελβετικά φράγκα), που θεωρείται από τους ανακριτές ως ύποπτο για μίζες από την εποχή που ο Γιάννος Παπαντωνίου διετέλεσε Υπουργός Αμύνης...



Δεν υπάρχουν σχόλια: