14.10.18

Θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα παιδιά της;...













...από το brain drain στο brain gain...

Η είδηση που διαβάσαμε το καλοκαίρι έμοιαζε πολύ καλή για να είναι αληθινή σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια...
μάς έχει εξουθενώσει παράγοντας περισσότερα άσχημα νέα από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε: 192 ερευνητικά έργα Ελλήνων μεταδιδακτόρων ερευνητών υψηλών προδιαγραφών επιστημονικής ποιότητας και πρωτοτυπίας προχωρούν στη φάση υλοποίησης.

Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης η Ελλάδα μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) επενδύει 34.000.000 ευρώ στην επιστημονική έρευνα. 1.671 ερευνητικές προτάσεις υποβλήθηκαν και, από τις 192 που εγκρίθηκαν, το 20% έρχεται από Ελληνες μεταδιδάκτορες του εξωτερικού.


Η είδηση στη συνέχεια γίνεται ακόμα καλύτερη – κι ακόμα πιο απίστευτη: «μεταξύ των φορέων προέλευσης των μεταδιδακτόρων του εξωτερικού συγκαταλέγονται και κορυφαία πανεπιστήμια διεθνούς φήμης όπως το MIT, η Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο του Παρισιού». Γιατί ένας λαμπρός επιστήμονας αφήνει πίσω του πανεπιστήμια τέτοιου βεληνεκούς για να επιστρέψει σε μια χώρα όπου –αν πιστέψουμε την αξιωματική αντιπολίτευση– το πανεπιστήμιο είναι άβατο παραβατικότητας και οι άριστοι ασφυκτιούν;

Διαβάστε όλη την έρευνα στην efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: