30.10.18

Τη Συνταγματική αναθεώρηση ετοιμάζει ο Τσίπρας

Σημαντικό “crash test” για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ομαλή πορεία με τους ΑΝΕΛ μέχρι τις εκλογές αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Ο...
πρωθυπουργός για πρώτη φορά θα βρεθεί ενώπιον των βουλευτών του μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 16 Οκτωβρίου.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ενώσει το κόμμα κάτω από την “σκέπη” της Συνταγματικής αναθεώρησης αναζητώντας την ίδια ώρα και ένα νέο πεδίο συμμαχιών. 

Το γεγονός πως ο πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει την επιστολή για τις αλλαγές που προωθούνται στο Σύνταγμα και στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, σίγουρα αποτελεί ένα ακόμα “καμπανάκι” προς το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά για τη διαφοροποίησή της στη Συμφωνία των Πρεσπών που την φέρνει σε αντίθετη γραμμή με τις άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Η Συνταγματική αναθεώρηση θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης της 4ωρης συνεδρίασης που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της Γερουσίας. Όπως είχε δημοσίευσει το newpost.gr, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο, προκειμένου να συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή και να δρομολογηθεί η πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Δύο είναι τα θέματα, τα οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σημερινή συζήτηση:

1. Οι διακριτοί ρόλοι κράτους- εκκλησίας που επιθυμεί να προωθήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργασία με την εκκλησία με στελέχη και βουλευτές, όπως ο Νίκος Φίλης, να διαφωνούν ζητώντας κατάργηση του άρθρου 3 και πλήρη διαχωρισμό.

2. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο τρόπος αποσύνδεσής της από τη διεξαγωγή εκλογών είναι το δεύτερο ζήτημα διαβούλευσης. Ενώ στην αρχική πρόταση φαινόταν πως μετά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης πλειοψηφίας των 2/3 προκρινόταν η λύση της προσφυγής στην λαική ετημυγορία, δεύτερες σκέψεις οδηγούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται τελικα από τη Βουλή. Είτε με αυξημένη πλειοηψηφία 3/5 σε επαναλαμβόνεμενες ψηφοφορίες με παράληλλη παράταση της θητείας του απερχόμενου Προέδρου είτε με μια τέταρτη ψηφοφορία με μειωμένη πλειοψηφία.

Κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν στο newpost.gr ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και σαφώς θα “βαρύνει” υπέρ της τελικής απόφασης η εισήγηση που θα κάνει ο πρωθυπουργός.

Η συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα θα εστιάσουν επίσης στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, στη θεσμοθέτηση λαϊκών δημοψηφισμάτων, στη εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας κ.α.

Μηνύματα ενότητας αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργούς στους βουλευτές του για την τελευταία κρίσιμη περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, ξεχωριστή θέση στην ομιλία του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει η μάχη κατά της διαπλοκής και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Όπως πληροφορήθηκε το newpost.gr, θα δρομολογηθεί η σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου. 

Στη “σκιά” της κόντρας Καμμένου - Κοτζιά

Από τις συζητήσεις που έκανε το newpost.gr με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό πως το στρατόπεδο των “145” της Κουμουνδούρου έχει χωριστεί σε δύο μέρη. Η πλειοψηφία επιθυμεί να αφήσει πίσω την κόντρα του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά ευελπιστώντας πως τα “θολά” σημεία που υπάρχουν θα σβηστούν με την πάροδο του χρόνου χωρίς να προκαλούνται άλλες “ρωγμές” στην πλειοψηφία. 

Παρ’ ολα αυτά υπάρχουν βουλευτές που επιθυμούν, όπως τόνιζαν, να πέσει άπλετο φως σε μια σειρά από ζητήματα:

Τι ακριβώς συνέβη στο υπουργικό συμβούλιο και τι θα γίνει με τα πρακτικά που ζητάει η ΝΔ προκειμένου να στριμώξει την κυβέρνηση;

Τι οδήγησε στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά;

Υπάρχουν οι έξι βουλευτές που θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ;

Οι ίδιοι βουλευτές εκτιμούν πως πρέπει να τηρηθεί μια ενιαία στάση σε σχέση με τους ΑΝΕΛ και όχι να παρουσιάζονται δύο φωνές μέσα στην κυβέρνηση.

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και η χθεσινή ανακοίνωση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη που ζητούσε, μεταξύ άλλων, να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ώστε να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2019. Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ διεύρυνε την ατζέντα βάζοντας και ζητήματα οικονομικής φύσεως, όπως οι συντάξεις, το αφορολόγητο, οι 120 δόσεις και η επέκταση καταβολής αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

Ο Κοτζιάς και η κοινοβουλευτική ομάδα

Πρόσωπα από το περιβάλλον του Νίκου Κοτζιά δεν ήξεραν μέχρι αργά χθες το βράδυ αν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα επιλέξει να παραστεί τελικά στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμιζαν πως την περίοδο που ήταν επικεφαλής στο χαρτοφυλάκιο δεν παρευρισκόταν σε ανάλογες συζητήσεις, ενώ επεσήμαναν πως παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Αλβανία με τον θάνατο του Έλληνα ομογενούς.

Η πιθανή παρουσία του Νίκου Κοτζιά θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμα και από τα “πηγαδάκια” στα οποία θα βρεθεί και τα μηνύματα που θα πάρει από τους βουλευτές που φαίνεται στην πλειοψηφία τους να είναι στο πλευρό του. 

Στο τέλος της συνεδρίασης αναμένεται να εκλεγούν οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να μπαίνει στο προεδρείο της ΚΟ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: