8.10.18

Τα πολιτικά «φάουλ» σε ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι...

H σύγκρουση Ρώμης – Βρυξελλών υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του δημοσιονομικού μπρα ντε φερ, ακόμη κι εκείνα της επαπειλούμενης νέας χρηματοοικονομικής κρίσης στην...
ευρωζώνη. Είναι μια σύγκρουση με πολύ μεγαλύτερο πολιτικό βάθος, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Μαίου, και με ευθεία και μετωπική πλέον αναμέτρηση της εθνικιστικής και δήθεν αντισυστημικής ακροδεξιάς με το δημοκρατικό τόξο της Ευρώπης.

Η σημερινή επισφράγηση της συμμαχίας του ακροδεξιού επικεφαλής της ιταλικής Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι με το «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν, η σύνδεση, επίσης από τον Σαλβίνι, της ιταλικής «εξέγερσης» κατά της λιτότητας με το προσφυγικό, και η προειδοποίηση του κινήματος των Πέντε Αστέρων, δια του Λουίτζι ντι Μάιο, ότι «σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη δεν θα υπάρχει», έρχονται να επισφραγίσουν ακριβώς να δώσουν και το στίγμα αυτής της αναμέτρησης - μιας αναμέτρησης, που βάζει μέσα στις ευρωκάλπες της επόμενης άνοιξης την «απειλή της μεγάλης πολιτικής τερατογέννεσης», όπως λέει χαρακτηριστικά έμπειρος κυβερνητικός παράγοντας στην Αθήνα.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον Σαλβίνι και ντι Μάιο αγνοούν – επί του παρόντος τουλάχιστον – την πίεση των αγορών και την εκτίναξη των ιταλικών επιτοκίων σε υψηλό 4,5 ετών, πετούν το γάντι στις Βρυξέλλες επιμένοντας στην διατήρηση του υψηλού ελλείμματος και διαμηνύουν ότι οι πολίτες της Ιταλίας «ψήφισαν χωρίς να δώσουν σημασία σε πρωτοσέλιδα και spread». Μένει να φανεί εάν το προσκλητήριο της «αντίστασης» θα παραμείνει εν ισχύ ακόμη κι εάν το σφυροκόπημα των αγορών κλιμακωθεί – το δεδομένο, ωστόσο, είναι πως το πολιτικοοικονομικό πλαίσιο της σύγκρουσης προϊδεάζει για μακρά περίοδο αστάθειας και αναταράξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι πιέσεις στην Ελλάδα

Και ακριβώς σ’ αυτό το ίδιο περιβάλλον και πλαίσιο κινδυνεύει να εγκλωβιστεί και η Ελλάδα, μέσω τους συνηθισμένου ντόμινο των αγορών – ήτοι, με την μετακύληση των ιταλικών τριγμών και στα ελληνικά ομόλογα η απόδοση των οποίων ξεπέρασε σήμερα το 4,5%, και με συσσώρευση νέων αβεβαιοτήτων στην, ούτως ή άλλως, εύθραυστη πρώτη μεταμνημονιακή φάση της οικονομίας. Το αποτύπωμα είναι ήδη ορατό στο χρηματιστήριο και τις τράπεζες, οι οποίες επιβαρύνονται και από το εκκρεμές ακόμη ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Τα δεδομένα αυτά αποτιμώνται και συνυπολογίζονται από την κυβέρνηση η οποία επισημαίνει δύο διαφορετικές παραμέτρους του ζητήματος, μία καθαρά χρηματιστηριακή και μία παράπελυρη πολιτική.

Ως προς το χρηματιστηριακό σκέλος, κυβερνητικές πηγές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ιταλία, και ανανωρίζουν μεν ότι όσο διαρκεί η εκκρεμότητα των κόκκινων δανείων οι τραπεζικές μετοχές θα τελούν υπό πίεση, αλλά επιμένουν ότι σε κεφαλαιακό και θεμελειώδες επίπεδο οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Προς επίρρωση τούτου, δε, δεν επικαλούνται μόνον το γεγονός ότι μόλις πέρασαν από τα αυστηρά stress tests της ΕΚΤ, αλλά και την σημερινή αναβάθμιση των συστημικών τραπεζών της χώρας από την Fitch.

Στο πολιτικό σκέλος, το μήνυμα που στέλνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος είναι πως κάποιοι «δεν βλέπουν το μεγάλο ευρωπαϊκό κάδρο, και παίζουν παιχνίδια επικίνδυνης μικροκομματικής ελαφρότητας με την οικονομία και τις τράπεζες».

Ο απών κεντρικός τραπεζίτης

Σ’ αυτούς τους «κάποιους», η κυβέρνηση προφανώς εντάσσει τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και την Νέα Δημοκρατία. Η «αφωνία» Στουρνάρα - του κατ΄εξοχήν θεσμικά αρμόδιου για τον κατευνασμό των χρηματιστηριακών τριγμών - από την πρώτη στιγμή της επίθεσης στις τραπεζικές μετοχές επισημαίνεται ως τουλάχιστον «παράξενη» από κυβερνητικά στελέχη.

Μέχρι στιγμής, η μόνη παρέμβαση από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι η διαρροή που φέρεται να έκανε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», σύμφωνα με την οποία ο Γιάννης Στουρνάρας «διαβεβαιώνει πως καμία από τις τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχει πρόβλημα». Οι διαρροές όμως στον εγχώριο Τύπο δεν έχουν αντίκρυσμα στις αγορές. Και, ως εκ τούτου, δεν είναι τυχαία η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Real FM ότι «όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει, μιλάει και πολιτικολογεί, ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά, όταν πρέπει να μιλήσει, φαίνεται ότι σιωπά».

Μητσοτάκης: «Πολιτικό ρίσκο Τσίπρα – Καμμένου»

Σε ό,τι αφορά την Νέα Δημοκρατία, κυβερνητικά στελέχη της καταλογίζουν «τουλάχιστον επιπόλαιη, εάν όχι σκόπιμη πολιτική φλυαρία» - δηλαδή, εκμετάλλευση και υποδαύλιση της χρηματιστηριακής αναταραχής. Σ’ αυτήν την εκμετάλλευση εντάσσουν και τις σημερινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από ότι «η χώρα έχει πολιτικό ρίσκο Τσίπρα – Καμμένου», και πως «κανείς δεν πιστεύει ότι με αυτούς μπορεί να γυρίσει σε ρυθμούς ανάπτυξης».

«Όταν στην σκιά των χρηματιστηριακών παιγνίων ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ποντάρει στην μικροπολιτική και προσαυξάνει σε κινδυνολογία, μάλλον δεν μιλάμε και για την πλέον υπεύθυνη θεσμική στάση», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: