13.10.18

Τα πραγματικά κονδύλια για το προσφυγικό και η «λαθροχειρία»...












Το ρεπορτάζ του Τvxs.gr επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα κονδύλια που έχουν χορηγηθεί για το προσφυγικό.

Αντίθετα λοιπόν με τους...
ισχυρισμούς περί χρηματοδότησης ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αποδεικνύεται και από τα ευρωπαϊκά στοιχεία πως τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα είναι περίπου 790 εκατομμύρια μέχρι το 2020 και από αυτά έχουν εκταμιευτεί μέχρι σήμερα μόλις τα 164 εκατ. ευρώ, μέσω εθνικών προγραμμάτων, και ακόμη 233 εκατ. ευρώ, μέσω έκτακτης χρηματοδότησης, (περίπου δηλαδή 400 εκατ. ευρώ στο σύνολο). Σχετικά με το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ, αυτό αναφέρεται στα συνολικά κεφάλαια που έχουν εγκριθεί για το προσφυγικό, μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνεται απευθείας σε ΜΚΟ και όχι στο ελληνικό κράτος.

Τα κονδύλια προς το ελληνικό κράτος

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, 561 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 322,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και 238,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Από τα 561 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί ως τον Oκτώβριο του 2018 τα 164 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η χώρα είναι αναγκασμένη να διατηρεί ένα «μαξιλάρι» για την περίπτωση που προκύψει νέα έξαρση προσφυγικών ροών και ταυτόχρονα να μπορεί καλύψει τις ανάγκες των επόμενων δύο χρόνων.

Αναλυτικά τα 561 εκ. ευρώ που έχουν εγκριθεί έως το 2020:

322,8 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
214,9 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) προς το Υπουργείο Άμυνας
23,3 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Από το ΤΑΜΕ και το ΤΕΑ έχει εγκριθεί επιπλέον έκτακτη βοήθεια προς το ελληνικό κράτος ύψους 233 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:


Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ  στο tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: