28.10.18

Ο Μπουτάρης, η Νοτοπούλου, η μάχη της Αθήνας...

και οι ευρωεκλογές...

Μπορεί η κόντρα του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζιά να έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα και στο Μαξίμου να ψάχνουν τρόπο να ξεπεράσουν την κρίση που έχει...
προκύψει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο οι διεργασίες που γίνονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές είναι πολλές.

Το επόμενο βήμα που αναμένεται να γίνει από την Κουμουνδούρου είναι η ανακοίνωση των υποψηφίων στους μεγάλους δήμους της χώρας. Τελικές αποφάσεις για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί έως τώρα αφού ακόμα πραγματοποιούνται κάποιες “βολιδοσκοπήσεις” προσώπων που θα μπορούσαν με πολύ καλές προοπτικές να διεκδικήσουν τη δημαρχία.

Για τη συμπρωτεύουσα όλοι περιμένουν τις αποφάσεις του Γιάννη Μπουτάρη για το αν τελικά θα κατέβει και πάλι υποψήφιος. Οι συζητήσεις του νυν δημάρχου με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν γίνει και η συμφωνία έχει επιτευχθεί, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως σε περίπτωση που ο κ. Μπουτάρης απέχει από αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Κατερίνα Νοτοπούλου έχει κερδίσει ήδη πολλούς “πόντους” για να είναι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώην υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και νυν υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης έχει ανέβει τα τελευταία δυο χρόνια τα σκαλιά της ιεραρχίας μέσα στην κυβέρνηση και εκτιμάται από το κομματικό επιτελείο πως θα κάνει έναν πολύ καλό προεκλογικό αγώνα στην πόλη της εφόσον χρειαστεί. Τα έως τώρα μηνύματα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, φέρνουν τον Γιάννη Μπουτάρη να απέχει αυτή τη φορά από την εκλογική διαδικασία.

Πολλές είναι οι διαβουλεύσεις που γίνονται για τον δήμο της Αθήνας, χωρίς να αποκλείεται τελικά να προταθεί κάποιο πρόσωπο έκπληξη. Εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι η περίπτωση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, αλλά και του 30αρη υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr ότι και η πρόταση στον καθηγητή του ΕΜΠ Νίκο Μπελαβίλα δεν έχει “καεί” παρά τις ενστάσεις που έχει εκφράσει ο ίδιος.

Όσον αφορά τη μάχη των ευρωεκλογών και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει για να συμπληρώσει τη λίστα των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Μέχρι τώρα οι πρώην υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής, Λυδία Κονιόρδου και Γιάννης Μουζάλας έχουν ακουστεί πως θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα των Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιου Κούλογλου και Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως υπάρχουν κάποιες πρώτες σκέψεις η χώρα να χωριστεί σε τρεις περιφέρειες (βόρεια, κεντρική και νότια) προκειμένου να λειτουργήσει ως αντίβαρο στο “star system” που βοηθά τους προβεβλημένους υποψηφίους να εκλεγούν. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αφού χρειάζεται να υπάρξει πληθυσμιακή ισορροπία ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η απλή αναλογική. Οι συζητήσεις, άλλωστε είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και αρκετοί θεωρούν (ανάμεσα τους και οι νυν ευρωβουλευτές) πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το υπάρχον σύστημα. Όσοι δεν υποστηρίζουν την κατάτμηση της χώρας σε περιφέρειες επισημαίνουν πως αυτό συμβαίνει μόνο σε πολύ μεγάλα κράτη, όπως η Γερμανία, ενώ δηλώνουν αντίθετοι με την αλλαγή του συστήματος λίγους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: