3.10.18

Με νόμο η ακύρωση στις περικοπές των συντάξεων...

Στην κατάθεση νόμου που θα ακυρώνει τις περικοπές στις συντάξεις και τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί ήδη (από το γνωστό 1%+1% του ΑΕΠ), προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, σε περίπτωση που...
καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα με τους Θεσμούς.

Το σχετικό αίτημα φαίνεται ότι διατυπώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να έχουν ένα ισχυρό χαρτί έναντι των ψηφοφόρων τους κατά την προεκλογική περίοδο που, ούτως ή άλλως, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΚΕΠΕ (Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου του Κυβερνητικού έργου) του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, φέρεται να εξήγησε πως τα αντίμετρα ναι μεν θα ακυρωθούν με τον εν λόγω νόμο, ωστόσο όσα έχουν εξαγγελθεί θα εφαρμοστούν σταδιακά λόγω του δημοσιονομικού χώρο που θα έχει η χώρα.

Με ξεχωριστή διαρροή του, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει επί της ουσίας τις κυβερνητικές προθέσεις, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν συζητά την αναστολή του μέτρου αλλά την κατάργηση του».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Τσακαλώτος ανέπτυξε και τη στρατηγική της κυβέρνησης αλλά και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός ενημέρωσε πως υπάρχει το βασικό σενάριο στον προϋπολογισμό και το σενάριο βάσης τα οποία θα τεθούν ενώπιων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 15 του Οκτώβρη, με σκοπό να διαφανεί ότι το αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι λογικό.

Όπως εξήγησε στους βουλευτές ο κ. Τσακαλώτος, θα κατατεθεί το σενάριο που θέλει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,13%, δηλαδή ποσοστό που υπερβαίνει τους συμφωνηθέντες στόχους. Αυτό με τη σειρά του θα δώσει την ευκαιρία στο οικονομικό επιτελείο να υποστηρίξει την θέση πως μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις (συντάξεις και εξαγγελίες πρωθυπουργού) χωρίς να πληγεί η αξιοπιστία της χώρας ως προς τα δημοσιονομικά.

Τελικά, σύμφωνα με τον υπουργό, η ευρωπαϊκή απάντηση στις θέσεις της ελληνικής πλευρά αναμένεται να δοθεί στα τέλη του Οκτώβρη...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: