12.10.18

Τι μπορεί να πουλάει, πλέον, το πρωτοσέλιδο...

Το πρωτοσέλιδο των εφημερίδων (με εξαίρεση τις Espresso και Star) δεν πουλάει πια –τουλάχιστον στον βαθμό που πουλούσε παλιά. Τώρα πουλάει το γεγονός: μια εκλογική ή...
ποδοσφαιρική νίκη λόγου χάρη, ένα μεγάλο δυστύχημα με προεκτάσεις, μια πολιτική ένταση με παρασκήνιο... 

Κάποτε, τον καιρό που η μάχη της κυκλοφορίας εξαρτάτο σε μεγάλο βαθμό από το μέτωπο του περιπτέρου, το πρωτοσέλιδο ήταν αιχμή του δόρατος όχι μόνο για τις εντυπώσεις αλλά και για την ουσία, δηλαδή το κέρδος.

Τώρα και παγκόσμια αποκλειστικότητα να εξασφαλίσεις, που λέει ο λόγος (ας πούμε, ως τραβηγμένη υπόθεση εργασίας, μια δήλωση της Μέρκελ ότι διαγράφεται μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους), η δήλωση θα έχει αντιγραφεί και διαχυθεί σαν σπασμένο αυγό σε όλο το Διαδίκτυο και θα την έχουν διαβάσει, πρωί-πρωί, με λεπτομέρειες, πολλοί άλλοι νωρίτερα και από τον πιο φανατικό αναγνώστη της εφημερίδας που έβγαλε το θέμα.

Οπότε, τι; Οπότε με το πρωτοσέλιδό σου πουλάς –προσφέρεις να το πούμε καλύτερα– ετοιμότητα, αισθητική, οξυδέρκεια, φυσικά και ευαισθησία. Τι θέλουμε να πούμε; Ότι από τις 22 ημερήσιες εφημερίδες της Πέμπτης –πολιτικές και αθλητικές– , μόνο δύο είχαν βασικό θέμα τον ξαφνικό πρόωρο θάνατο ενός νέου που δεν ήταν απλώς άνθρωπος, ήταν Ξεχωριστός Άνθρωπος.

Σε μια εποχή που η μισαλλοδοξία βαθαίνει τις ρίζες της, η ξενοφοβία δηλητηριάζει τα κοινωνικά κύτταρα και τα όργανα εξουσίας προβάλλονται, δίκαια ή άδικα, στην οθόνη της λαϊκής συνείδησης με σκληρό πρόσωπο, ο λιμενικός Κυριάκος Ππαδόπουλος έσωζε στο Αιγαίο ζωές δυστυχισμένων και κατατρεγμένων – αυτές τις ζωές που άλλοι ποδοπατούν, ταπεινώνουν, ακόμα και σκοτώνουν.

Με εξαίρεση μια πολιτική (Αυγή) και μια αθλητική εφημερίδα (Sportime) που έκαναν τον θάνατο του 44χρονου λιμενικού βασικό θέμα, οι άλλες είτε το πρόβαλαν με σχετικά δυνατό (Εφ.Συν) μέτριο (Τα Νέα) χτύπημα είτε με τσιμπλομονόστηλα λίγων εκατοστών. Αλλά πολλές το αγνόησαν στα πρωτοσέλιδά τους. Και αν από τις αθλητικές ή τις πολιτικές δεν περιμένεις οπωσδήποτε ευαισθησία για ένα τέτοιο θέμα (χωρίς να την αποκλείσεις) από τις πολιτικές το απαιτείς.

Αφού δεν πουλάει φύλλα το πρωτοσέλιδο, τουλάχιστον ας πουλήσει συναισθήματα, τρόπο ζωής και παραδείγματα ανθρώπων που σπανίζουν...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: