19.10.18

Ο Κοτζιάς, ο Καμμένος...

...ο προϋπολογισμός και η ψήφος εμπιστοσύνης...

Η “γραμμή άμυνας” του Μαξίμου απέναντι στα νέα πολιτικά δεδομένα που έχει δημιουργήσει η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και η κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο έχει ήδη χαραχτεί, αφού επιπλέον διαρροές και αποχωρήσεις θα...
σήμαναν και το τέλος του κυβερνητικού βίου.

Η στόχευση είναι τετραπλή από το κυβερνητικό στρατόπεδο:

Κορυφαία στελέχη ξεκαθαρίζουν δημοσίως και σε όλους τους τόνους πως οι λόγοι παραίτησης του Νίκου Κοτζιά ήταν καθαρά προσωπικοί και τίποτα παραπάνω.

Ο Πάνος Καμμένος αισθάνεται, πλέον την “ανάσα” του Αλέξη Τσίπρα να τον καταδιώκει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Εξωτερικών.

Το χρονοδιάγραμμα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή θα τηρηθεί “μέχρι κεραίας” αν η γειτονική χώρα ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται. Ακολούθως ισχύει και το “μορατόριουμ” του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο για τον Μάρτιο.

Η οικονομία με τα θετικά νομοθετήματα που θα κατατεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Βουλή πρέπει να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Έξω από το κάδρο δεν βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Σκουρλέτη επιθυμούν να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι ακόμα και από τα στελέχη και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που δεν είδαν με καλό μάτι τη νέα στήριξη προς τον Πάνο Καμμένο.  Εκκρεμεί, άλλωστε η πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να συγκληθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ψήφος εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο

Την άποψη πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εκμεταλλευτεί το “μομέντουμ” της μη περικοπής των συντάξεων όταν οι διαπραγματεύσεις  θα έχουν ολοκληρωθεί, υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη που μίλησαν στο newpost.gr. “Θα κλείσουν στόματα” τόνιζε υπέρμαχος αυτής της πρότασης υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα δεσμεύσει την πλειοψηφία, θα φέρει ηρεμία στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και 3 ημέρες θα έχει την ευκαίρια να προκαλέσει μια συζήτηση στη Βουλή από την οποία εκτιμούν πως το Μαξίμου θα βγει κερδισμένο. Το ενδεχόμενο να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει κάποια ψήφο παραπάνω από τις 153 υπάρχουσες δεν θεωρείται απίθανο από όσους σχεδιάζουν από τώρα με ποιόν τρόπο θα στριμώξουν την ΝΔ.

Σε συνέντευξή του ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για “πλειοψηφία εμπιστοσύνης” που υπάρχει ήδη, γεγονός που καταδεικνύει πως στελέχη στην κυβέρνηση και στην Κουμονδούρου θεωρουν πως μια τέτοια κίνηση δεν έχει κανένα ρίσκο παρά μόνο ωφέλη.

Η άλλη οπτική θέλει τον πρωθυπουργό να μην βιάζεται και να περιμένει τον προϋπολογισμό, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 21 Νοεμβρίου και να ψηφιστεί από τις 10 - 15 Δεκεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει καταφέρει με την αυγή της νέας χρονιάς να έχει νωπή την ψήφο εμπιστοσύνης από το σώμα και να προχωρά στην υλοποίηση της πολιτικής του επιταχύνοντας παράλληλα και τις διαδικασίες για τη Συνταγματική αναθεώρηση. 

Βαρόμετρο η στάση Κοτζιά

Η ομιλία του Νίκου Κοτζιά τη Δευτέρα στην εκδήλωση του “Πράττω” στην Κρήτη αναμένεται να είναι ο οδηγός για την στάση που θα κρατήσει ο πρώην υπουργός από εδώ και πέρα. Η κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο γνωρίζουν όλοι καλά πως δεν πρόκειται να λήξει. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή προτροπή του προς τον πρωθυπουργό να δώσει την εννιασέλιδη παραίτησή του στη δημοσιότητα.

Σε αυτή τη φάση, ωστόσο αυτό που απασχολεί το Μαξίμου είναι ο Νίκος Κοτζιάς να μην στρέψει τα “βέλη” του και προς το Μαξίμου προκαλώντας ένα συνεχές κλίμα αναστάτωσης στις τάξεις της πλειοψηφίας. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι δεν θα προκληθεί κάποιο αναπάντεχο συμβάν και πως σε αυτή την λογική θα κινηθούν και οι βουλευτές Γεωργία Γεννιά και Γιάννης Καραγιάννης που ανήκουν στην κίνηση “Πράττω” και φαίνεται να είναι τα πιο ενεργά μέλη...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: