24.10.18

Βία κατά της δημόσιας παιδείας...

Η συζήτηση περί «βίας και ανομίας» στα δημόσια Πανεπιστήμια επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο, καθώς είναι σταθερή και μόνιμη η επιθυμία κάποιων για λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα. Η...
επανάληψη θα κούραζε, αλλά ντύνεται και στολίζεται με εντυπωσιακά πλάνα, οπότε, ένα «βαποράκι» ναρκωτικών σε μια πανεπιστημιακή αλέα υπερισχύει κάθε λογικής συζήτησης.

Η καταστολή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρά τις τόσες δραματικές καταλήξεις που είχε η «θεραπεία», συντροφεύεται πάντα από το αίτημα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης για συνηγορία σε μια συνταγματική αναθεώρηση υπό την προϋπόθεση αναθεώρησης του Αρθρου 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Φανταστείτε τι θα έλεγε η σχετική προπαγάνδα αν συνέβαινε σε χώρο οποιουδήποτε Πανεπιστημίου της Ελλάδας το περιστατικό με οπλοφόρο και έναν νεκρό, όπως έγινε στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Φυσικά η προπαγάνδα αυτή γνωρίζει πολύ καλά ότι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ τα ναρκωτικά βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Κανείς λογικός άνθρωπος, πάντως, δεν σκέφτηκε να πει ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι αποτυχημένα επειδή στους χώρους τους γίνεται εμπορία και χρήση ναρκωτικών.

Καθώς η λογική μοιάζει να υποχωρεί, κουβέντα δεν λέει η προπαγάνδα αυτή για τα δίδακτρα, για τα δάνεια με τα οποία φοιτητές χρεώνονται εφ’ όρου ζωής.

Η επιμονή της Ν.Δ. να συντριβεί παραδειγματικά και σε δημόσια θέα το Αρθρο 16 μοιάζει σαν να σε καλούν σε πανηγυρικά εγκαίνια παραθύρου που οδηγεί στον γκρεμό. Το βασικό –ίσως μοναδικό– επιχείρημα με διείσδυση σε κοινωνικά στρώματα που αρέσκονται να επικαλούνται τον «κοινό νου» ερωτά δήθεν αφελώς: «Τι ενοχλεί να λειτουργούν, παράλληλα με τα δημόσια, και ιδιωτικά Πανεπιστήμια;»

Πρόκειται για κούφια ρητορεία, βγαλμένη από τις χειρότερες στιγμές της σχολής του Αδωνη. Είναι το ιδανικό «κενό». Καταργεί την ιστορία, κάθε συζήτηση για την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση, για τον ανηλεή πόλεμο συμφερόντων, για τους καθηγητές-επιχειρηματίες (τι λένε άραγε οι συνήθεις μελίρρυτοι καθηγητές ΑΕΙ που λιγώνονται στο άκουσμα των ιδιωτικών;), για την κατεύθυνση της έρευνας μόνο από τα συμφέροντα που πληρώνουν.

Η περιφρόνηση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, κρυμμένη πίσω από τα κατηχητικά λογύδρια κατά της βίας, είναι αντικατοπτρισμός: η έρημος ακολουθεί...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: