15.10.18

Οι «εξωγενείς παράγοντες» και ο κ. Στουρνάρας...


Σε εξωγενείς παράγοντες απέδωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Στουρνάρας την κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών. Η άνοδος των...
διεθνών επιτοκίων και η διελκυστίνδα  μεταξύ της εκλεγμένης ιταλικής κυβερνήσεως και του διορισμένου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ σχετίσθηκαν με την επιδείνωση της υγείας των ελληνικών τραπεζών.

Εις απόδειξη της υγείας του τραπεζικού μας συστήματος εθεωρήθη η μείωση μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ του χρεωστικού υπολοίπου στον λογαριασμό Επειγούσης Χορηγήσεως Ρευστότητος της ΕΚΤ, στα 5 δισ. ευρώ, γεγονός «που αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος» κατά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Προφανώς ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ζει σ’ άλλη χώρα. Λησμονεί ότι το ήμισυ των τραπεζικών δανείων έχουν παύσει από εξαετίας και πλέον να εξυπηρετούνται. Αγνοεί το γεγονός ότι το ενεργητικό των τεσσάρων εναπομενουσών τραπεζών δεν υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ και ότι οι χορηγήσεις των προς την οικονομία έχουν μειωθή κατά 20%.

Παραγνωρίζει την εκτεταμένη απομόχλευση των θυγατρικών εταιρειών των, κατ’ επιταγήν της «θεσμοφοριαζούσης» Τρόικας. Αποκρύπτει ιεροκρυφίως το ύψος των «αναβαλλομένων φόρων» και δεν συμμερίζεται τους φόβους των τραπεζικών διοικήσεων για περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην χώρα, με αποτέλεσμα να παύσουν να εγκρίνουν νέα δάνεια.

Με τις προοπτικές αυτές, η κερδοφορία των τραπεζών υποχωρεί κάτω από τα ήδη χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών και ο περιορισμός των επιχειρηματικών ευκαιριών δεν επιτρέπει τον σχηματισμό υπεραξιών, στις οποίες αποβλέπουν οι μέτοχοι. Δεν είναι συνεπώς αδικαιολόγητη η πίεση των τιμών των μετοχών που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος και η οποία συμπαρασύρει όλο το Χρηματιστήριο Αξιών προς τα κάτω.

Τα λοιπά συμβάντα, αν δηλαδή δεν εκλήθη στην γνωστή σύσκεψη υπό τον σύντροφο Φλαμπουράρη, αν έμεινε επί μακρόν «άφωνος» ή αν ο κ.Παππάς και ο κ. Τζαννετάκος ήσαν αρμόδιοι δια «σχιζοφρενική» θεραπεία, φανερώνουν, δια μίαν εισέτι φοράν, ότι ο κ. Στουρνάρας είναι ο «εξωγενής παράγων» του νομισματικού μας συστήματος.

Κωνσταντίνος Κόλμερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: