21.10.18

Ευρωσκεπτικισμός και αποχή...

Έντονη ανησυχία διακατέχει τις Βρυξέλλες καθώς δεν θα είναι μόνον πρώτο κόμμα η αποχή στις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου του 2019 λόγω της..
αύξησης του ευρωσκεπτικισμού, αλλά σημειώνεται άνοδος στις εθνικές εκλογές σε ακροδεξιά και «αντισυστημικά» κόμματα.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα άναψε τις προεκλογικές μηχανές. Στη Σύνοδο του Κόμματος την περασμένη Τετάρτη, στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, έκλεισαν οι υποψηφιότητες για το χρίσμα του υποψήφιου που θα διεκδικήσει από το ΕΛΚ τη θέση του νυν προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Η θητεία του Γιούνγκερ ολοκληρώνεται το Φθινόπωρο του 2019 αλλά οι διεργασίες για τη συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές, με βάση τις ισορροπίες που θα δημιουργηθούν από τη νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου.

Υποψηφιότητες κατέθεσαν ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο πρώην πρωθυπουργός της Φιλανδίας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Αλεξάντερ Στουμπ. Οι δύο άνδρες θα κάνουν μια εσωκομματική κούρσα και στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι, 6-8 Νοεμβρίου θα γίνει η ψηφοφορία. Εκείνος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα πάρει το χρίσμα για να διεκδικήσει τη θέση του Γιούνγκερ και θα τεθεί επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές. Φαβορί θεωρείται ο Βέμπερ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη δήλωσε τη στήριξη του στον Βέμπερ. Έστειλε και την σχετική επιστολή στο ΕΛΚ. Χαρακτήρισε τους δυο υποψήφιους «άξιους και καλούς φίλους». Βέμπερ και Στουμπ θα έρθουν στην Αθήνα για να μιλήσουν στο συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ, στις αρχές Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από το Ελσίνκι.

«Πρώτο κόμμα η αποχή»

Η αποχή η οποία πλήττει κυρίως τα παραδοσιακά κόμματα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) ευνοεί τα κόμματα της ακροδεξιάς όπως είναι το AFD (Εναλλακτική για την Γερμανία) που καταγράφει πλέον ποσοστά της τάξης του 10% και πάνω σχεδόν σε όλα τα κρατίδια της Γερμανίας. Μεγάλη άνοδο σημείωσε στη Βαυαρία στις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου ενώ ανάλογη θα είναι η εικόνα και στην Έσση που ακολουθεί στον εκλογικό κύκλο. Αύξηση παρατηρείται και στα λεγόμενα «λαϊκίστικα» κόμματα τύπου Φάρατζ, τα «Πέντε Αστέρια» του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία κλπ.

Οι ψηφοφόροι των ακροδεξιών και των λαϊκιστών θέλουν να δείξουν την δυσαρέσκεια τους και σπεύδουν στις κάλπες, δεν κάθονται στο σπίτι τους όπως συμβαίνει με μια σημαντική μερίδα των ευρωσκεπτικιστών, γι αυτό και τα ποσοστά αυτών των κομμάτων είναι σχετικά υψηλά, όπως εξήγησαν στο newpost.gr πηγές των Βρυξελλών.

«Αυτή τη φορά ψηφίζω»

Το ευρωκοινοβούλιο ήδη άρχισε διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο «Αυτή τη φορά ψηφίζω» και καλεί όσους επιθυμούν να κάνουν δράσεις, να προτείνουν πολιτικούς ή τεχνοκράτες και άλλους εμπειρογνώμονες που θα ήθελαν να πάνε σε εκδηλώσεις τους και να τους ενημερώσουν για τα ευρωπαϊκά θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Μεγάλη αποχή καταγράφηκε και το 2014. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές άγγιξε μόλις το 42,54% όταν το 1979 ήταν της τάξης του 61,99%. Η κατιούσα ήταν σταδιακή και μέχρι τώρα απομακρύνθηκε ένα 20% του εκλογικού σώματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: